Nyheter

Klarna är på väg att lansera sitt Klarnakort på den amerikanska marknaden. Målet är att ge ett av världens mest skuldsatta befolkning ett säkrare alternativ till högkostnadskrediter. Än så länge står över 1 miljon amerikaner i kö för det nya kreditkortet, som förväntas bli en stor succé. 

Under de senaste åren har Klarna upplevt en makalös expansion som gett dem möjlighet att dominera dels på den svenska marknaden men på sistone även i USA. Nu planerar man att ta ännu fler marknadsandelar på “andra sidan sundet” med ett alternativ till högkostnads krediter: Klarnakortet.

Klarnakortet finns redan på den svenska marknaden och Klarna räknar med att 5% av den svenska befolkningen snart kommer ha ett kort. Huruvida man kommer ha samma inflytande i USA återstår att se, men redan innan lanseringen är trycket enormt och enligt uppgift står över 1 miljoner kunder i kö.

”Kortet är sedan tidigare en väldigt eftertraktad produkt på andra marknader, och det faktum att vi redan nu har över 1 miljon konsumenter som skrivit upp sig på väntelistan bådar gott inför lanseringen”, berättade David Fock, global produktchef på Klarna, i samband med att nyheten publicerades.

Krediter är ett stort problem i USA och befolkningen har tillsammans ett skuldberg som är  värt över 8 000 miljarder kronor. Detta vill nu Klarna motverka med ett bättre kreditkort som konkurrerar med nuvarande högkostnadskreditkort. Klarnakortet är bland annat helt gratis att ansöka om och använda. Dessutom får alla kunder möjlighet att delbetala alla köp över 4 betalningar på 8 veckor, helt utan ränta. Alla köp är dessutom räntefria men försenade betalningar kosta 7 dollar, motsvarande cirka 70 kronor.

Vidare kommer man begränsa maxkrediten som vissa källor menar kommer landa på högst 30 000 kronor, dvs. cirka 3 000 dollar.

”Genom ett transparent upplägg med strukturerade avbetalningar varannan vecka, i kombination med solida kreditkontroller som utförs i realtid, kommer Klarnakortet att erbjuda amerikanska konsumenter en hållbar form av kredit”, står att läsa i Klarnas pressmeddelande.