Kortinfo

Ica Bankkort Plus är ett bra kreditkort för dig som handlar mat på någon av ICA’s matbutiker då du får bonuspoäng och rabatter på allt du handlar.

Årsavgift

324 kr

Ränta

10,95%

Högsta kredit

100 000 kr

Räntefritt

60 dagar
Mer information

Kortfakta

Effektiv ränta 9,24%
Räntefritt 60 dagar
Korttyp Mastercard
Uttagsavgift 0 %
Valutapåslag 1,25 %
Aviavgift 25 kr

Krav

 • Betalningsanmärkning: EJ OK
 • Folkbokförd i Sverige: Nej
 • Åldersgräns: 18 år
För- & nackdelar

Fördelar

 • Bra bonussystem om du handlar på ICA
 • Låg effektiv ränta

Nackdelar

 • Endast bonus på Ica och apoteket hjärtat
 • Få förmåner

Räkneexempel: Vid 10 000 i utnyttjad kortkredit blir räntan 14,70 procent och den effektiva räntan 15,73 procent. Totalt belopp att betala blir 10 997 kr. Vid 20 000 kr i utnyttjad kortkredit blir räntan 14,70 procent och den effektiva räntan 15,73 procent. Totalt belopp att betala blir 21 671 kronor.

ICA kreditkort – ICA Bankkort Plus, ICA Banken kort eller bara ICA Mastercard – är ett förmånligt kreditkort med flertalet unika fördelar och tjänster, däribland riktigt bra bonuspoäng hos ICA, Apotek Hjärtat och andra aktörer som samarbetar med ICA. Fast kortet erbjuder mycket mer än så och du hittar all information du kan tänkas behöva i följande recension av ICA Mastercard kreditkort.

ICA Banken har funnits sedan 2001 och startades för att tillhandahålla ICA-kunder olika typer av finansiering. I dag fungerar ICA Banken som vilken bank som helst, fast utan traditionella bankkontor eftersom alla banktjänster erbjuds online eller via ICA-butiker. Idag erbjuder man bland annat låneverksamhet för bolån och billån och ett ICA Mastercard kreditkort. Man har också en sparverksamhet med stor fokus på fondsparande, en verksamhet som man arbetar med att expandera med målet att etablera sig som en pålitlig sparbank på den svenska marknaden.

Kreditkortet är ett ICA Mastercard som kopplas till ditt bankkonton hos ICA Banken. Därmed fungerar kortet både som kredit- och betalkort fast du kan också kombinera tjänsterna och koppla ett kreditkort till ditt kreditutrymme och ett vanligt bankkort till ditt bankkonto. Du kan alltså lätt be att få din lön insatt på ditt bankkonto i ICA Banken och välja om du vill använda krediten eller de pengar du satt in på kortet. Båda korten ger dig bonus när du handlar på ICA och så länge korten är kopplade till samma bankkonto så samlas bonusen tillsammans.

Fördelar

 • Bra bonussystem om du handlar på ICA
 • Låg effektiv ränta

Nackdelar

 • Endast bonus på Ica och apoteket hjärtat
 • Få förmåner

Andra likvärdiga kreditkort med förmåner när du handlar mat

Coop Mastercard
Coop Mastercard
 • Utan avgift första året
 • Hög bonus när du handlar mat på Coop
 • Köpförsäkring när du shoppar
4.0 av 5
Läs omdöme

Räkneexempel: Effektiv ränta är 20,51 % vid betalning med e-faktura (24,25 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-11-01). 

Remember Kreditkort
Remember Kreditkort
 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Upp till 25% rabatt i 300 butiker
 • 56 dagars räntefri kredit
5.0 av 5
Läs omdöme

Räkneexempel: Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).

Såhär fungerar Ica Mastercard bonus

Det borde inte komma som en överraskning att detta ICA banken kort är kopplat till ICA:s poängsystem “Stammis”. Till skillnad från ett vanligt ICA-banken kort erbjuder kreditkortet 20 extra stammispoäng varje gång du handlar på ICA eller Apotek Hjärtat samt möjligheten att samla dubbla poäng om du sätter in din lön, CSN eller annan ersättning på kontot. Med andra ord råder det inget tvivel om att kreditkortet är det ICA Banken kort med allra flesta och mest fördelaktiga förmåner.

Något du måste förstå innan du ansöker på ett ICA Bankkort Plus är att kortet används på två olika sätt. Varje gång du handlar på Apotek Hjärtat eller ICA så dras pengar från ditt vanliga konto – dvs. kontot du sätter in pengar på – medan alla andra köp dras från krediten som sedan betalas på faktura.

De poäng du samlar hamnar på ditt ICA-konto och en stor fördel med detta kort är att dina poäng automatiskt används till din månadsavgift på 27 kronor. Med andra ord kan du “undvika” kortavgiften genom att regelbundet handla på ICA och använda dina stammispoäng till att betala för avgifter och dyligt.

Bonuserbjudande

 • 1 poäng för varje krona du handlar för på Ica
 • Utbetalning av bonus varje vecka

Förmåner med Ica bankkort plus

På många sätt är ICA:s kreditkort ett kort med stora fördelar för den som reser mycket. Ett exempel på det är att ditt ICA Mastercard inte har en uttagsavgift när du tar ut kontanter utomlands. Däremot görs ett valutapåslag på 1,25 % vid varje köp utomlands – detta är mer eller mindre standard i branschen och inte något unikt för ICA. På grund av valutakurser och avgifter för internationella transaktioner måste kreditgivare täcka sina utgifter med valutapåslag.

Kortet har även en kompletterande reseförsäkring om du betalar minst 75 % av resan med ditt ICA-kreditkort. Försäkringen kompletterar din hemförsäkring och inkluderar även ett avbeställningsskydd i fall du skulle behöva ställa in resan på grund av sjukdom eller liknande. Vidare har kortet en allriskförsäkring på hemelektronik och hushållsmaskiner som gäller i fem år efter inköpstillfället. Du får även en 1 års förlängning på tillverkarens vanliga garanti.

Andra användbara förmåner inkluderar möjligheten att sätta in och ta ut pengar på alla ICA-butiker i Sverige, vilket är en mer omfattande kontanthantering än de alla storbanker. Dessutom får du tillgång till en heltäckande Internetbank, Swish, bankID och andra praktiska tjänster som du antingen sköter via din dator, via ICA bankens app eller via din lokala ICA-butik.

OBS! ICA Banken är designad till att användas online och även om du kan få hjälp med vissa tjänster på vanliga ICA-butiker så rekommenderar vi att du använder deras onlinetjänster.

Vad har Ica Bankkort plus för ränta?

En av våra favoritegenskaper med ICA Bankens kreditkort är den låga ränta som kortet har. Idag ligger räntesatsen på 11,20 procent och den effektiva räntan på 11,79 procent. Båda de procenten är betydligt lägre än de allra flesta kreditkorten på marknaden som oftast ligger närmare 20%. Räntan är – av uppenbara anledningar – en väldigt viktig faktor när man ska välja ett kreditkort då det är den effektiva ränta som helt och hållet avgör hur mycket det kommer kosta dig att använda ditt ICA Banken kort.

Tänk på att du kan ansöka om två olika sorters kredit: kortkredit vilket är ditt “vanliga” kreditutrymme som du betalar på faktura, samt kontokrediten som fungerar som en buffert på ditt vanliga bankkonto. Räntan för dessa två kan variera något så se till att du har full koll på räntan för det utrymme du beviljas. Annars är risken att du får en dyr överraskning om ett par månader när det är dags att betala kreditfakturan.

Med ICA kreditkort får du upp till 60 räntefria dagar och så länge du inte väljer att delbetala din månadsfaktura kan du helt undvika att betala ränta.

 • Effektiv ränta * 9,24 %
 • Nominell ränta 10,95 %
 • Räntefritt 60 dagar
* Exempel: Vid 10 000 i utnyttjad kortkredit blir räntan 14,70 procent och den effektiva räntan 15,73 procent. Totalt belopp att betala blir 10 997 kr. Vid 20 000 kr i utnyttjad kortkredit blir räntan 14,70 procent och den effektiva räntan 15,73 procent. Totalt belopp att betala blir 21 671 kronor.

Kostnader för Ica bankkort Mastercard

ICA-kort kostar inget att skaffa, men om man utnyttjar det så får man en aviavgift per månad på cirka 27 kronor, det vill säga cirka 325 kronor per år, vilket får anses som relativt normalt i branschen. Däremot finns det en hel del kreditkort som idag saknar fasta avgifter (såsom avi- och årsavgift) och i slutändan är det upp till dig att välja ett kreditkort med en kostnad som du känner dig bekväm med.

 • Månadsavgift: 27 kronor i månaden (324 kr/år)
 • Extra kort: 24 kronor i månaden
 • Valutapåslag: 1,25 %
 • Användning hos konkurrenter (banker, post, etc.): 2 % eller minst 35 kronor

När allt kommer omkring är ICA Bankens kreditkort ett relativt billigt kreditkort. Med en låg ränta och rättvisa avgifter i kombination med bonuspoäng så kostar det faktiskt inte särskilt mycket att använda sitt ICA kreditkort.

Krav för att skaffa Ica Mastercard

Innan du ansöker om ditt ICA Banken kreditkort måste du se till att du uppfyller ICA:s krav. Detta är standard i branschen och många av villkoren är lagstadgade vilket innebär att du inte kommer undan kraven även om du väljer att ansöka om ett annat kreditkort än ICA Bankens kort. Genom att se till att du lever upp till kraven innan du skickar in din ansökan kan du undvika att bli nekad samtidigt som du inte belastar din kreditvärdighet med en onödig kreditupplysning.

ICA Banken kreditkortskrav:

 1. Du måste vara minst 18 år gammal och bokförd i Sverige.
 2. Månadsinkomst på minst 16 667 kronor (200 000 i årsinkomst) de senaste 2 åren.
 3. Inga registrerade betalningsanmärkningar (undantag kan göras i vissa fall om den ansökande kan påvisa att de har ordnat upp sin ekonomi sedan anmärkningen registrerades).
 4. Du får inte vara arbetslös eller studerande då studiemedel inte räknas som månadsinkomst av ICA Banken.

I vanlig ordning genomför ICA en kreditprövning (kreditupplysning) på alla ansökande. Detta för man för att fastställa dina betalningsmöjligheter och för att försäkra sig om att du inte har skulder hos Kronofogden.

Jämförelsevis är ICA Bankens krav inte särskilt strikta med undantag för inkomstkravet på 200 000 kronor/året; som är nästa dubbelt så högt som de flesta andra banker som har sin gräns på 120 000 kronor.

Frågor & svar om ICA Mastercard (Bankkort Plus)

Hur ansöker jag om ICA Mastercard kreditkort?

Det är mycket enkelt att ansöka om Ica Mastercard. Ansökan kan göras digitalt med hjälp av bank-ID eller genom att beställa hem blanketter som behöver fyllas i och skickas tillbaka om du inte har tillgång till mobilt bank-ID. 

Är Ica-banken ansluten till Swish?

Ja, du kan ansluta ICA-banken till swish för att betala med swish.

Kan jag betala med e-faktura?

Nej, Ica-banken erbjuder inte i dagsläget E-faktura som betalsätt. 

Hur spärrar jag mitt Ica Bankkort Plus?

Du kan enkelt göra det på ICA’s hemsida, genom att ringa in de eller logga in på mina sidor i appen och spärra ditt Ica Mastercard.