Kan man köpa bitcoin med kreditkort?

Publicerad: 14 maj, 2021 Kan man köpa bitcoin med kreditkort?

Är du intresserad av att köpa bitcoin med kreditkort? Kryptovalutan som möjliggör enkla köp mellan två personer, utan bank och mellanhand.

Med tanke på att bitcoin kan kosta mycket pengar vid ett köp kan det vara bra om man kan köpa bitcoin med kreditkort. Speciellt eftersom många kreditkort erbjuder delbetalning. 

Vi ska gå igenom allt. Men inledningsvis vill vi säga: kom ihåg att du kan dela upp dina köp av bitcoin i flera köp för att säkerställa att du har råd och kan betala tillbaka krediten.

Bitcoin är en ganska ung valuta och förespråkare menar att bitcoin kommer revolutionera valutamarknaden. Än så länge är också bitcoin en investering som ökar i värde. I det här inlägget går vi igenom vad bitcoin är, var man kan köpa bitcoin, hur du kan köpa bitcoin med kort och köpa bitcoin med kreditkort. 

Som med mycket annat när det kommer till pengar: läs på ordentligt innan du genomför köp. Detsamma gäller även exempelvis beställning av kreditkort. Därför finns vi till för att hjälpa dig jämföra olika aktörer av kreditkort. Vad gäller bitcoin ger vi dig ytlig information här, men det finns mycket att lära!

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en form av valuta som lanserades år 2009. Valutan är global och digital vilket underlättar för dig som vill handla över landsgränser online. 

Genom den gemensamma valutan bitcoin behöver inte valutan räknas om från landet du handlar i till svenska kronor. Hemsidor med bitcoin behöver heller inte anlita en tredje part som sköter betalningarna då bitcoin är decentraliserad. På så sätt flyttas pengarna från person till person, istället för genom en bank eller motsvarande. 

Många som köper bitcoin idag gör det som en investering. Värdet på bitcoin ökar likt börsen och som ägare av en bitcoin har du därför ditt kapital placerat. Likt aktier kan du också köpa och sälja delar av bitcoins för att tjäna vanliga pengar. 

Utöver att köpa och sälja bitcoins kan du också såklart betala med bitcoins som valuta. Det går inte överallt men marknaden för bitcoins växer. Även i Sverige är det fler och fler aktörer som börjar ta emot bitcoin som betalning för varor och tjänster. Det ska dock tilläggas att trots att vissa företag erbjuder betalning med bitcoin har de inte alltid ett fungerande betalsätt för bitcoin. Om det står på hemsidan att du kan betala med bitcoin kan du behöva höra av dig till företaget för tillvägagångssätt.

Var kan man köpa bitcoin med kreditkort?

En bitcoin för flera hundratusen är en summa som inte vem som helst handlar för på en gång. Du kan dock köpa delar av en bitcoin. En bitcoin är delbar ned till 8 decimaler och den minsta enheten, 0,00000001 bitcoin kallas 1 satoshi. 

För att kunna handla bitcoin behöver du en bitcoin-plånbok där din unika bitcoin adress är registrerad. Plånböckerna finns som fysiska verktyg, hemsidor och appar. 

Därefter finns det olika sätt att handla bitcoin. Du kan köpa via Swish, Avanza eller en unik kryptobörs. På Avanza köper du dock bara certifikat för bitcoin, inte själva valutan. Men till huvudfrågan: går det köpa bitcoin med kreditkort?

Anledningen till att Swish är en av de vanligaste sättet att köpa bitcoin beror på att vissa banker stoppar överföring vid köp av bitcoin. Det beror på att kryptovalutor, som bitcoin är, har en annan affärsmodell än de traditionella bankerna. Därför har många banker under lång tid motverkat bitcoin-handel. 

Det finns dock ett sätt att handla bitcoin för dig med kreditkort. Det finns vissa företag som erbjuder tjänsten med överföringar från Visa och Mastercard. Dessa är bland annat CEX, och Binance. Både CEX och Binance är internationella marknader för kryptovaluta.  I takt med att marknaden för bitcoin ökar kommer det troligtvis bli ännu enklare att köpa bitcoin med kreditkort i framtiden.