Betala räkningar med kreditkort


Kan man betala räkningar med kreditkort? Ja, det går bra och för många är det mycket fördelaktigt. Dock behöver du veta hur man bäst går tillväga, vilka kort som tillåter att man betalar räkningar samt vilka räkningar man kan betala med ett kreditkort.

Betala räkningar med detta kreditkort

Resurs Gold

Vi rekommenderar Resurs Gold till alla som vill betala räkningar med kreditkort. Detta eftersom du får 1 bonuspoäng per spenderad krona och på så sätt snabbt kan spara mycket. Bonuspoängen kan du sedan använda till att boka resor, event och även köpa produkter via Resurs.

Till ansökan Läs hela recensionen
Senast uppdaterad: 12/02/2022

Topplista över kreditkort du kan betala räkningar med

Nedan hittar du de 3 bästa kreditkorten att betala räkningar med. Vill du veta mer om de olika korten eller vill ha ännu fler rekommendationer så hittar du det längre ner på sidan. Du kan även klicka dig vidare till de olika recensionerna för att lära dig allt om de olika aktörerna och deras erbjudanden.

Resurs Gold (Supreme Card Gold)
Resurs Gold (Supreme Card Gold)
  • Bonus på varje spenderad krona
  • Upp till 180 dagars räntefri kredit
  • Kredit upp till 150.000 kr
4.0 av 5
Läs omdöme
Remember Kreditkort
Remember Kreditkort
  • Sveriges bästa kreditkort 2022
  • Mycket omfattande försäkringar
  • 56 dagars räntefri kredit
5.0 av 5
Läs omdöme
Bank Norwegian
Bank Norwegian
  • 45 dagar räntefri kredit
  • 0 kr i årsavgift
  • Avgiftsfria uttag av kontanter i hela världen
4.5 av 5
Läs omdöme

Mer om kreditkort man kan betala räkningar med

I listan nedan hittar du mer detaljerade information om alla de kreditkort på den svenska marknaden som du kan använda till att betala räkningar. För att få mer information om ett specifikt kort eller kreditgivare hänvisar vi dig till våra recensioner alternativt att du klickar dig direkt till aktören i fråga.

Resurs Gold

Resurs Bank är en av de ledande aktörerna inom kreditkort i Sverige och de har idag tre olika kreditkort för olika ändamål. Resurs Gold är det mest exklusiva av de tre korten och det som är mest förmånligt att använda för att betala sina räkningar.

Kortet ger dig 0,5 bonuspoäng per spenderad krona oavsett var du använder kortet, dessutom får du klassiska förmåner såsom reseförsäkring. Med kortet kan du även välja att delbetala utgifter, vilket även kan appliceras på räkningar ifall man inte har möjlighet att betala hela på en gång.

Remember Flex

Re:member flex - ett kreditkort med många fördelar

Re:member Flex är ett av de mest populära och lönsamma kreditkorten i Sverige idag. Kortet har en lång rad förmåner som gör det fördelaktigt att använda till i princip allt, även för att betala räkningar och fakturor.

Detta kreditkort kommer med exklusiva rabatter när du shoppar på nätet, kompletterande reseförsäkring samt individuell ränta. Därmed är det ett kort som passar de allra flesta.

Bank Norwegian

Bank Norwegian är namnet på banken som tillhör flygbolaget Norwegian. Under flera år har de utmärkt sig för sitt enastående kreditkort som framför allt lämpar sig för resor.

Med det sagt får man bonuspoäng (Cashpoints) med alla köp man gör med kortet. Därmed kan du betala dina räkningar med detta kreditkort och samla poäng inför kommande resor och hotellnätter. Därmed kan dina ”tråkiga” räkningar faktiskt leda till något positivt i slutändan.

Rocker Premium

Rocker PremiumRocker Premium är inte ett kreditkort utan ett så kallat debetkort som fungerar precis som ditt vanliga bankkort. Den stora skillnaden är att Rocker erbjuder dig förmåner och tjänster som din bank inte gör, däribland upp till 10% cashback på alla köp, kompletterande reseförsäkring, sparkonto och mycket mer.

Du kan använda ditt Rocker kort precis överallt där de accepterar betalkort, inklusive på nätet. Det innebär att du är mycket enkelt att betala räkningar och fakturor med kortet. Dessutom är det billigt att använda utan onödiga avgifter och kostnader, förutom en månadsavgift på 99 kronor i månaden.

Coop Mastercard

Coop KreditkortCoop har ett eget kreditkort som dels fungerar som ett medlemskort på Coop och dels som ett traditionellt kreditkort. Du kan alltså använda det för att samla poäng och ta del av rabatter på Coop, men också till att betala allt annat i livet, däribland räkningar.

Föga förvånande är Coop Mastercard framför allt fördelaktigt för de som ofta handlar på Coop, men det fyller även en bra funktion som kreditkort för alla andra. Tyvärr har kortet ganska höga avgifter och en ränta som ligger över flera av sina konkurrenter.

Mer om kreditkort och räkningar

På bara några decennier har kreditkort och bankkort nått en väldigt utspridd användning, både i Sverige och internationellt. Och trots att det förmodligen är en bra bit kvar till det kontantlösa samhället, finns det redan i dag gott om exempel på ställen där du inte längre kan betala med kontanter.

Det finns också en uppsjö av kortutgivare, bland annat banker, bensinbolag med bensinkort och reseföretag med resekort. Om du inte har (alltför) trasslig ekonomi är det lätt att få både ett och flera kreditkort som du sedan kan använda till att betala räkningar och handla varor och tjänster.

Hur betalar man räkningar med kreditkort?

I USA finns det sedan många år ett stort utbud av denna typ av tjänster som låter en betala sina räkningar med kreditkort. På den svenska marknaden finns det än så länge bara ett mindre antal företag, exempelvis Betalo och Billhop, vars tjänster fungerar på samma sätt som en vanlig internetbank.

För att bli kund registrerar du dig med bankID och anger vilket/vilka kort du vill registrera. När det är gjort kan du betala räkningar på samma sätt som om du betalar från ett bankkonto. Skillnaden är förstås att den summa som betalar kortet dras från kortkrediten och alltså blir en framtida skuld. Förvisso har du oftast en räntefri period på 1–2 månader, men när den är slut måste ju skulden betalas eller delbetalas.

Det är med andra ord mycket enkelt att betala sina räkningar med kreditkort så länge man har valt ett bra kreditkort och registrerat dig för en av ovanstående tjänster.

Fördelar med att betala räkningar med kreditkort

Den absolut främsta fördelen med att betala sina räkningar med ett kreditkort är bonuspoäng.

Många kreditgivare har bonuspoäng kopplade till sina kreditkort där du som användare samlar poäng varje gång du använder kortet. För de allra flesta kan det vara svårt att samla ordentligt med poäng varje månad då de inte använder kortet så ofta eller inte har så många utgifter.

Väljer man däremot att betala sina räkningar med ett kreditkort får du helt plötsligt möjligheten att samla massvis med poäng varje månad. Och på så sätt kan du njuta av alla de fördelar som just ditt kreditkorts bonussystem erbjuder.

Vi har samlat alla de bästa kreditkorten med bonus på en och samma sida så att du enkelt kan hitta ett kort med ett bonussystem som passar dig.

Den andra fördelen med att betala räkningar med kreditkort är att du kan delbetala beloppet. På så sätt kan du skjuta upp räkningarna om du inte har råd att betala dem direkt.

Begränsningar för vilka räkningar som kan betalas

För att inte systemet skall missbrukas finns det vissa betalningar som inte går att betala från kortet. Dit hör till exempel Kronofogden, inkassoföretag och andra kortföretag. Annars skulle du kunna betala en skuld på ett kort med ett annat kort, och det skulle i slutänden ge en accelererande skuld som verkligen inte skulle gynna dig som kortinnehavare.

Kostnaden för att betala räkningar med kreditkort

Företagen som tillhandahåller tjänster för att betala räkningar tar ut avgifter för sina tjänster. Som tumregel brukar man säga att de tar 1–3 % av betalningssumman, men det finns en stor variation. Ett visst betalningsföretag kan ha ett närmare samarbete med vissa kortutgivare, och för de aktuella korten ha mycket låg avgift eller ingen alls. Förvisso finns många kreditkort med bonus även för denna typ av betalningar, men i de flesta fall äts dessvärre bonusen upp av kostnaden.

Metoden att betala via kreditkort är inte dum för dig som har bra koll på din ekonomi. Om du får en oväntad utgift kan du skjuta på betalningen för en mindre avgift till din kreditgivare. Oftast kan du skjuta på betalningen i upp till 2 månader och därmed ha bättre möjlighet att betala.

Du kan helt enkelt betala dina räkningar idag och sen betala tillbaka det spenderade kreditbeloppet inom 1-2 månader eller mer.

Överväg riskerna med alla kreditkort

Det finns så klart även en del risker med att betala räkningar med kreditkort. Den främsta är din egen betalningsmöjlighet. Har du inte råd att betala tillbaka beloppet till din kreditgivare inom utsatt tid kommer du vara tvungen att betala ränta. Många kreditkort har ränta på närmare 20% vilket innebär att återbetalningsbeloppet stiger med en femtedel per månad.

Kreditkort är överlag inte att rekommendera till personer som inte har en stabil ekonomi med stadig inkomst. Vilket också är anledningen till att det alltid genomförs en kreditprövning på dig när du ansöker om ett kreditkort.

Idag går det inte att få ett kreditkort med betalningsanmärkningar och inte heller utan en kreditprövning från Upplysningscentralen.

Matyas Dios
Matyas Dios Expert på kreditkort & konsumentkrediter matyas@diosinvest.se