Kortinfo

Årsavgift

0 kr

Ränta

14,25%

Högsta kredit

60 000 kr

Räntefritt

55 dagar
Mer information

Kortfakta

Effektiv ränta 18,75%
Räntefritt 55 dagar
Korttyp VISA
Uttagsavgift 2 %, minst 35 kr
Valutapåslag 1,50 %
Aviavgift 25 kr

Krav

 • Betalningsanmärkning: EJ OK
 • Folkbokförd i Sverige: Nej
 • Åldersgräns: 18 år
 • Årsinkomst: 100 000 kr
För- & nackdelar

Fördelar

 • Poäng på alla köp
 • Flexibel delbetalning
 • Kredit upp till 60 000 kr

Nackdelar

 • Svagt bonussystem
 • Ej täckande reseförsäkring

Räkneexempel: En kredit på 10 000 kr som återbetalas över 12 månader ger ett totalt belopp att återbetala på 10 962 kr. Den effektiva räntan blir då 18,75 % inklusive aviavgiften på 25 kr i månaden under perioden. 

Ikano Bank kreditkort är ett attraktivt kreditkort med bra rabatter. Kortet ges ut av IKEA:s egen bank – Ikano bank – som startades 1995. Banken startades egentligen som ett säljstödjande verktyg men har idag vuxit till en ganska komplett bank, med lösningar både för företag och privatpersoner. Förutom Ikano kreditkort erbjuder man olika typer av lån, till exempel bolån eller kortare och mindre lån av typen billån.

För företag finns flera olika lösningar av typ fakturaköp som ger företagaren en tydligt bättre likviditet. För privatpersoner finns ett antal insättningskonton med räntor på 0,35 % upp till 1 %. Insatta medel har insättningsgaranti, men är oftast låsta under en viss tidsperiod.

Ikano kreditkort ges ut av IKANO-gruppen och är i sin tur anslutet till VISA. Det är alltså ett kort som fungerar överallt där ett VISA-kort fungerar, det vill säga praktiskt taget överallt. Baserat på detta visar Ikanos kreditkort på stor potential för både privat- och företagskunder, men hur håller de måttet i jämförelse med resten av marknaden? I följande recension av Ikano kreditkort tar vi en titt på alla detaljer du kan tänkas behöva om detta kreditkort, från ränta och villkor till bonusar, förmåner och de olika kreditutrymmena.

Fördelar

 • 55 dagars räntefri kredit
 • Flexibel delbetalning
 • 0 kr i årsavgift

Nackdelar

 • Svagt bonussystem
 • Ej täckande reseförsäkring

Ikano Bank kreditkort

Ikano kreditkort ger dig en ständig rabatt på 1 % när du handlar drivmedel (på alla bensinstationer som accepterar Visa-kort) och du får dessutom 15 öre i rabatt när du tankar och handlar hos Preem. Vidare väljer Ikano ut en bransch i månaden där du som kund erbjuds en uppsjö av rabatter och erbjudanden, det är ett kreditbonusprogram som Ikano kallar får “Månadens bransch”. För att underlätta för sina kunder och för att ge dig en möjlighet att planera dina inköp har Ikano en rabattkalender på sin hemsida där du kan läsa om vilka branscher som kommer få rabatter under vilka månader. Till exempel var november 2020 Månadens bransch florister med 10 % rabatt på alla aktörer, och under oktober 2020 fick man 5% hos elektronikaffärer. Tittar vi framåt kan du njuta av 5% rabatt på Inredningsbutiker under augusti 2021 och 20% rabatt på bokhandlare under september.

Som du ser finns det branschrabatter för alla och genom att hålla koll på Ikanos rabattkalender och planera dina köp under de månader då du får mest rabatt kan du spara mycket pengar varje år.

Detta kreditkort är smart och registrerar alltid vilken butik det är du handlar i, därmed dras alla rabatter du har tillgång till automatiskt. Du slipper med andra ord aktivera bonusar och använda rabattkoder. Gränsen för bonusarna ligger på 500 kronor per person och månad och 12 000 kronor per person och år. Vill du se hur mykcet poäng du samlat in eller granska andra uppgifter kopplat till ditt Ikano kreditkort kan du använda ditt Ikano kreditkort login som ger dig tillgång till ditt kreditkonto.

OBS! Har butiken du handlar från under Månandes Bransch sin egen REA så gäller Ikano kreditkorts branschrabatt ändå. Det innebär att du betalar ett rabatterat rabattpris.

Bonuserbjudande

 • Poäng för varje spenderad krona

Förmåner med Ikano kort

Att man ges exklusiva rabatter i en hel bransch varje månad är en stor förmån med Ikano kreditkort, fast det är långt ifrån den enda. Kreditkortet från Ikano erbjuder nämligen ett stort antal bonusprogram, förmåner och trevliga fördelar beroende på hur mycket och till vad du använder kortet. Som du säkert känner till passar inte alla kreditkort lika bra för alla personer. I detta fall är Ikano bäst för de som shoppar mycket online samt de som kör mycket bil och helst tankar på Preem.

Tittar vi närmare på alla de förmåner som Ikano bank tillhanda håller är det främsta fördelarna följande:

 • Betalskydd: om du inte kan betala ditt kreditsaldo på grund av sjukdom, arbetslöshet eller dödsfall, har du en försäkring som täcker dig. Denna försäkring kostar 0,75 % av din totala skuld i månaden, och försäkringen löper automatiskt vidare tills den stoppas. Detta är en, på många sätt, underskattad förmån som ger dig ett skydd vid oväntade händelser i livet.
 • Reseförsäkring: Ikano bank kreditkort har en reseförsäkring som inkluderar dig och hela din familj. Försäkringen är helt gratis så länge majoriteten av resan bokas på ditt kreditkort och ger dig rätt till pengarna tillbaka och ombokningsmöjligheter i fall din resa skulle ställas in eller försenas. Första gången du reser med ditt Ikano kreditkort rekommenderas det att du kontakta Ikano och dubbelkollar exakt vad som gäller för din försäkring samt vilken sorts olyckor och försäkringar som kortet skyddar dig mot.
 • Delbetala räkningar: i Ikano appen Betala kan du registrera dina räkningar så att de automatiskt dras via Betalo – en svensk tjänst som utvecklats till att förenkla konsumenters vardagsutgifter genom att samla dem alla på samma ställe. I slutet på månaden får du hem en faktura från Ikano som du kan välja att delbetala under valfri period. På så sätt får du chansen att delbetala dina räkningar, exempelvis hyra eller mobilräkningen. Givetvis är detta inget du bör göra regelbundet men ibland sätter livet käppar i hjulen för en och då är det alltid bra att veta att det finns finansiella lösningar som tillfälligt kan stödja dig tills du får rätsida på allt igen.

På tal om att delbetala:

En ständig förmån med Ikano kreditkort är möjligheten att vid kortköp över 2 000 kronor delbetala beloppet över 6 eller 12 månader. Egentligen sker det som en typ av lån med en uppläggningsavgift, men fungerar exakt likadant som en kredit. Du handlar helt enkelt idag och så betalar du för varan eller tjänsten över kommande månader. Tjänsten går också att lösa med de avbetalningsplaner som stora kedjor brukar erbjuda för dyrare varor såsom TV-apparater, möbler, etc.

Ränta på Ikano kreditkort

Ikano bank kreditkort har en rörlig årsränta på 14,55 % samt en aviavgift på 25 kronor i månaden vilket ger en effektiv ränta på 19,04 %. Dessvärre är det högt på den svenska marknaden och det drar definitivt ner vårt betyg för Ikano kreditkort. Vi anser nämligen att man inte ska behöva betala för mycket för sin kredit då det är begränsande för användarna.

Att Ikano bank dessutom inte har räntefria dagar eller veckor tycker vi inte heller om. I dag är räntefri kredit i minst 6 veckor standard och ska Ikano ha en chans att fortsätta konkurrera på marknaden måste de åtgärda detta. Istället erbjuder Ikano möjligheten att betala tillbaka direkt, vilket i våra ögon motsätter sig hela konceptet med att använda ett kreditkort. Banken har förvisso ett par smidiga del- och avbetalningslösningar men ränta förväntas du oavsett betala från dag 1. Därför måste du vara beredd på att betala tillbaka alla kredit du använder så fort du kan, helst så fort du får hem din månadsfaktura.

 • Effektiv ränta * 18,75 %
 • Nominell ränta 14,25 %
 • Räntefritt 55 dagar
* Exempel: En kredit på 10 000 kr som återbetalas över 12 månader ger ett totalt belopp att återbetala på 10 962 kr. Den effektiva räntan blir då 18,75 % inklusive aviavgiften på 25 kr i månaden under perioden.

Vilka andra avgifter har Ikano Kort?

IKANO-kortet har ingen årsavgift men tar ut en aviavgift på 25 kronor varje månad. Om du betalar hela skulden enligt avin så tillkommer inga fler kostnader men därefter tas ränta och andra avgifter ut och som vi nämnde ovan är Ikanos ränta hög i jämförelse med konkurrenter, framför allt med tanke på att Ikano inte erbjuder räntefria dagar.

När du använder ditt Ikano kreditkort kan du förvänta dig att betala följande avgifter:

 • Uttagsavgift
 • Förseningsavgift
 • Påminnelseavgift
 • Valutapåslag
 • Aviavgift
 • Uttagsavgift: 2 % av det uttagna beloppet eller minst 35 kronor. Det är alltså en avgift som dras om du väljer att ta ut kontanter med ditt kreditkort. För kontantuttag rekommenderar vi istället vanliga bankkort eller debetkort.
 • Förseningsavgift: 50 kronor som ska betalas om din månadsfaktura inte betalas i tid och är en avgift som tillkommer utöver räntan.
 • Påminnelseavgift: 50 kronor för att Ikano ska skicka ut påminnelser om att du inte har betalat i tid.
 • Valutapåslag: 1,50 % varje gång du använder en utländsk valuta. 1,25% är inte särskilt högt (även om det finns kort utan valutapåslag), däremot är det något du måste förstå och beräkna när du är ute och reser med kortet eller om du ofta beställer hem saker från internationella ehandlare.
 • Aviavgift: 25 kr för varje faktura som skickas ut i pappersform.
 • Årsavgift 0 kr
 • Valutapåslag 1,50 %
 • Uttag Sverige 2 %, minst 35 kr
 • Uttag utomlands 2 %, minst 35 kr

Krav för att skaffa Ikano kort

Ikano bank har flertalet krav för att man ska beviljas deras kreditkort. Alla kredikort har specifika krav som man måste uppfylla, en del av kraven sätter kreditgivarna själva för att säkra sig från opålitliga kunder, fast de allra flesta kraven är lagstadgade och finns till för att skapa en mer säker och konsumentinriktad marknad.

Det kan vara bra att känna till kraven i förväg för att på så sätt försäkra dig om att du inte ansöker förgäves och genomgår en kreditupplysning som potentiellt sett kan skada dina framtida chanser att beviljas kredit och lån.

Den sökande måste ha:

 1. En årsinkomst på minst 100 000 kronor (de senaste 2 åren)
 2. Inte har betalningsanmärkningar
 3. Vara minst 18 år gammal och bokförd i Sverige

Som du ser är kraven inte så strikta, framför allt inte om man jämför med vissa andra kreditgivare där ute och det beror till viss del på att Ikanos högsta kreditgräns är relativt låg (60 000 kronor).

Det som är allra viktigast för Ikano och Entercard när de ska besluta dig för om du ska ha en kredit eller inte är att du har möjlighet att betala tillbaka den kredit du beviljas. Därför genomförs en noggrann kreditprövning på dig där din kreditvärdighet fastställs.

Frågor & svar om Ikano Kort

Hur ansöker jag om Ikano Kort?

Ansökan gör du enklast via deras hemsida och du kan klicka dig vidare via vår hemsida längre upp på sidan. Du behöver se till att du uppfyller de krav som ställs på dig, där bland annat årsinkomst på 100.000 kr och att du är fri från anmärkningar och skuldsaldo. 

Hur bra är Ikanos kundtjänst?

Ikano kort har en bra kundtjänst, du har en ingående spärrservice där du som innehavare av ett Ikano kort kan spärra kortet dygnet runt. De erbjuder dig även flera kontaktvägar som exempelvis telefonsupport, chatt eller via traditionellt brev.