Skimming är ett annat ord för trådlöst kreditkortsbedrägeri och innebär att någon läser av eller kommer åt dina kreditkortsuppgifter utan att du vet om det. Idag sker skimming oftast när man har kreditkortet i fickan, men förr var det vanligare att uppgifterna lästes av när man använde kortet i en bankomat.
Som tur är har skimming blivit allt ovanligare i Sverige och tack vare nya, säkrare kreditkort är det lätt att skydda sig mot.
Hur fungerar skimming?
I grunden är skimming – eller skimning – ett samlingsord för processer där man läser av och sparar kreditkortsuppgifter för att senare antingen trycka uppgifterna på ett nytt kort, eller använda uppgifterna för köp online.
Förr skedde skimming i regel alltid vid bankomater. Då installerade kriminella kameror och andra avläsningsapparater vid bankomaten och efter att du använt den kunde de komma åt dina kreditkortsuppgifter och använda ditt kreditkort utan din vetskap.
Idag är skimming mer sofistikerat och sker oftast utan att du ens tar ut kortet ut fickan eller plånboken, detta eftersom dagens kredit- och betalkort stödjer kontaktlösa betalningar. Med trådlösa maskiner kan man nämligen skimma ett kreditkort, spara ner kreditkortsuppgifterna och sedan använda kortet utan att du vet om det. I många fall räcker det med att den som skimmar dig befinner sig i din närhet för att de ska kunna läsa av och spara dina uppgifter.
Så här skyddar du dig mot skimning
Eftersom skimming alltid sker utan att du märker det i stunden, är det något du behöver skydda dig mot alltid. Dagens kreditkort är mycket säkra och det är betydligt svårare att skimma någon idag än för bara ett par år sedan.
Trots detta finns det vissa åtgärder som vi anser att alla alltid bör vidta.
1. RFID-skydd i plånboken
Det enklaste sättet att skydda sig mot skimning är att ha en plånbok med RFID-skydd, något som idag mer eller mindre är standard. Ett RFID-skydd är ett chip som skapar ett magnetiskt fält som blockerar trådlösa (NFC) läsare från att komma åt ditt kort. Således fungerar ett RFID-skydd för alla kredit- och bankkort som du har i plånboken.
2. Undvik tveksamma bankomater
Som sagt kan man även bli skimmad vid en bankomat och även om det var vanligare förr kan det ske än idag. Det enda sättet att skydda sig mot detta är att inte använda bankomater som känns tveksamma eller som ser ut att ha blivit manipulerade på något sätt.
I Sverige innebär det att endast använda bankomater kopplade till banker, helst placerade inne i banker.
Detta problem är störst utomlands och därför uppmanar vi er till att vara extra försiktiga när ni använder era kreditkort på resan.
3. Håll koll på kontoutdraget
Även om du är försiktig och har ett RFID-skydd så finns risken att du blir skimmad, och det enda sättet att upptäcka detta på är att ha koll på dina kontoutdrag för att säkerställa att det bara är dina köp och transaktioner som sker på kortet.
Skulle du märka att det gjorts betalningar med ditt kreditkort som du inte känner igen har du med största sannolikhet blivit skimmad.
Vad gör man om man blivit utsatt för skimming?
Så fort du misstänker att du har blivit utsatt för skimming måste du agera snabbt för att få stopp på det. Risken är annars att de som skimmat dig maxar ditt kreditutrymme och skapar stora problem för dig.
Tror du att du har blivit skimmad är det två saker du behöver göra omedelbart.
Spärra kortet
Börja med att spärra ditt kreditkort. Det gör du genom att kontakt kreditgivaren eller banken som utfärdat kortet. Du kan spärra kortet genom att antingen logga in på ditt bankkonto eller genom att ringa till banken direkt.
Spärrning av kreditkort är tillgängligt dygnet runt, även om kreditgivaren har stängt. Givetvis sker det också direkt, och du får i regel automatiskt ett nytt kort utskickat så fort du spärrat det som blivit skimmat.
Polisanmäl
Efter att du spärrat kreditkortet så måste du polisanmäla händelsen. Dels för att skimming är olagligt och dels för att det krävs en polisanmälan för att du ska kunna få tillbaka pengar på din försäkring.
Kontakta polisen i ditt närområde för mer information om hur du går tillväga för att göra en polisanmälan. Därefter är det antingen kreditgivaren eller din hemförsäkring du ska vända dig till för att få tillbaka pengarna som blev stulna.