Att resa utomlands kan vara både spännande och avkopplande. Men visste du att du kan spara en hel del pengar genom att välja ett kreditkort utan valutapåslag?
I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om kreditkort utan valutapåslag. Vi kommer exempelvis förklara hur valutapåslag fungerar, jämföra och rekommendera olika kort, och ge dig praktiska tips för att undvika dolda avgifter. Allt för att du ska kunna resa så billigt som möjligt.
Collector Easyliving – Bäst kreditkort utan valutapåslag 2024
Northmill Visa – Bäst bankkort utan valutapåslag
Bank Norwegian – Bäst kreditkort med lägst valutapåslag
Revolut Plus – Bra debetkort med låga avgifter
Bäst i test
Collector Easyliving är det bästa kreditkortet utan valutapåslag. Kortet är ett resekreditkort med många förmåner när du ska resa utomlands och med 0 % i växlingsavgift kan du spara tusenlappar på din nästa resa.
Collector Banks kreditkort Easyliving är det bästa och ett av få kreditkort utan valutapåslag.
Årsavgift
0 kr195 kr efter första året
Ränta
18,67%
Högsta kredit
50 000 kr
Räntefritt
56 dagar
Mer information
Kortfakta
Effektiv ränta
17,65%
Räntefritt
56 dagar
Korttyp
Mastercard
Uttagsavgift
3,00 % (min 45 kr)
Valutapåslag
0 %
Aviavgift
0 kr
Krav
Betalningsanmärkning:EJ OK
Folkbokförd i Sverige:Ja, minst 2 år
Åldersgräns:20 år
Årsinkomst:
200 000 kr
Mer om kortet
Collector Banks kreditkort Easyliving är idag det enda svenska kreditkortet helt utan valutapåslag. Easyliving råkar dessutom vara ett av de absolut ledande resekorten.
Förutom avsaknaden av valutapåslag erbjuder Easyliving bland annat en kompletterande reseförsäkring, avbeställningsskydd, självriskeliminering när du hyr bil utomlands och ett evenemangsskydd när du bokar konserter och andra events.
Vidare kan du koppla ditt Collector Bank kreditkort till SAS Eurobonus och Mastercard Travel Rewards för att på så vis samla poäng till din nästa resa varje gång du använder kortet.
Årsavgift: 195 kronor
Ränta: 17,25 %
Uttagsavgift: 3 % (minst 45 kronor)
Krav: minst 20 år, anställning, inga betalningsanmärkningar
Vid ett kreditbelopp om 20 000 kr med en årlig kreditränta om 18,65 %, 12 månatliga avbetalningsbelopp, 195 kr i årsavgift och 45 räntefria dagar har nyttjats uppgår den effektiva räntan nu till 18,67 % (från och med 2023-11-01). Det totala beloppet att återbetala blir nu 21 874 kr, vilket motsvarar ett månadsbelopp på 1 822 kr.
Northmill Visa är ett riktigt bra debetkort utan valutapåslag, uttagsavgift, ränta eller årsavgift.
Årsavgift
0 kr
Ränta
0%
Högsta kredit
0 kr
Räntefritt
0 dagar
Mer information
Kortfakta
Effektiv ränta
0%
Räntefritt
0 dagar
Korttyp
VISA
Uttagsavgift
0 kr
Valutapåslag
0 %
Aviavgift
0 kr
Krav
Betalningsanmärkning:OK
Folkbokförd i Sverige:Ja
Åldersgräns:18 år
Mer om kortet
Northmill är ett ganska nytt bankkort på den svenska marknaden. Kortet ges ut av banken Northmill och dess främsta egenskap är att kortet saknar alla avgifter; det är med andra ord fritt fram att använda utan att oroa sig för kostnader.
Vid behov har du idag möjligheten att koppla en kontokredit från Northmill till ditt bankkort. Då får du tillgång till en mycket flexibel kredit som du kan betala tillbaka i egen takt.
Bank Norwegian är ett utmärkt kreditkort för resor med låga avgifter så du kan resa billigt.
Årsavgift
0 kr
Ränta
21,99%
Högsta kredit
150 000 kr
Räntefritt
45 dagar
Mer information
Kortfakta
Effektiv ränta
24,35%
Räntefritt
45 dagar
Korttyp
VISA
Uttagsavgift
0 %
Valutapåslag
1,99 %
Aviavgift
45 kr
Krav
Betalningsanmärkning:EJ OK
Folkbokförd i Sverige:Ja, minst 3 år
Åldersgräns:18 år
Årsinkomst:
120 000 kr
Mer om kortet
Bank Norwegian är inte ett kreditkort utan valutapåslag, däremot har kortet ingen uttagsavgift (i Sverige och resten av världen) samt ett lågt valutapåslag.
Den främsta anledningen till att vi listar kortet i denna guide är dock de bra reseförmånerna som kortet erbjuder. Du får nämligen allt från bonuspoäng på flyg, lounge access och möjligheten att uppgradera och anpassa dina flygbiljetter.
Årsavgift: 0 kronor
Ränta: 21,99 %
Uttagsavgift: 0 %
Krav: Du ska vara minst 18 år gammal och får inte ha betalningsanmärkning
Räkneexempel: Eff. ränta 24,35 % vid 10 000 kr under kredit i 12 mån. (Augusti 2024, räntan är rörlig).
Marginalen Traveller är ett kreditkort med lågt valutapåslag och bra bonus för resor.
Årsavgift
395 kr
Ränta
16,90%
Högsta kredit
150 000 kr
Räntefritt
50 dagar
Mer information
Kortfakta
Effektiv ränta
18,99%
Räntefritt
50 dagar
Korttyp
Mastercard
Uttagsavgift
3 %
Valutapåslag
1,65 %
Aviavgift
25 kr
Krav
Betalningsanmärkning:EJ OK
Folkbokförd i Sverige:Nej
Åldersgräns:20 år
Årsinkomst:
120 000 kr
Räkneexempel: Vid ett kreditbelopp om 100 000 kr med rörlig årsränta om 10,65 %, 8 års löptid (återbetalningstid), uppläggningsavgift på 0 kr och en aviavgift om 10 kr (vid betalning med autogiro) uppgår den effektiva räntan till 11,39 %. Det ordinarie månadsbeloppet att betala är 1562 kr och det sammanlagda beloppet att betala blir 150 852 kr exemplet som är beräknat 2023-09-12.
Revolut Plus är ett debetkort med flera bra förmåner för resor, däribland inget valutapåslag.
Årsavgift
0 kr
Ränta
0%
Högsta kredit
0 kr
Räntefritt
0 dagar
Mer information
Kortfakta
Effektiv ränta
0%
Räntefritt
0 dagar
Korttyp
VISA
Uttagsavgift
0 kr
Valutapåslag
0 %
Aviavgift
0 kr
Krav
Betalningsanmärkning:OK
Folkbokförd i Sverige:Ja
Åldersgräns:18 år
Hur fungerar valutapåslag?
När du använder ett bankkort eller kreditkort för att handla eller ta ut pengar utomlands – i en annan valuta än svenska kronor – tillkommer ofta en extra avgift. Denna avgift kallas för valutapåslag.
Valutapåslaget är en procentuell kostnad som läggs på det totala beloppet för din transaktion och den ligger ofta på mellan 1,5 % och 3 %. Tanken är att avgiften ska täcka kostnaderna för att växla din valuta till den lokala valutan.
Enkelt uttryckt: Du betalar lite mer än den aktuella växelkursen när du använder ditt kreditkort i en utländsk valuta.
Korten som saknar denna avgift är alltid en sorts kreditkort för resor vilket betyder att korten även har fler förmåner du kan nyttja under resor.
Exempel på valutapåslag
Låt oss säga att du är på semester i New York och köper en tröja för 100 USD. Om ditt kreditkort har ett valutapåslag på 2%, kommer du att betala mer än 100 USD när beloppet omvandlas till svenska kronor.
Ett exempel:
Växla till SEK: Låt oss anta att dollarkursen är 10 SEK/USD. Utan valutapåslag skulle tröjan alltså kosta dig 1000 SEK (100 USD * 10 SEK/USD).
Lägg på valutapåslaget: Med ett valutapåslag på 2% blir det totala beloppet 1020 SEK (1000 SEK * 1,02).
Du betalar alltså 20 kronor extra på grund av valutapåslaget.
Ett annat exempel:
Om du tar ut 500 euro i en bankomat i Spanien och ditt kort har ett valutapåslag på 3%, och eurokursen är 11 SEK/EUR, kommer du att betala:
Här betalar du 165 kronor extra på grund av valutapåslaget.
Då bör du välja ett kort utan valutapåslag
Som du kan se i våra exempel ovan så blir inte valutapåslaget särskilt dyrt vid en eller ett par transaktioner. Så om du inte reser så mycket eller ska på en kortare semester så kommer avgiften inte göra en stor skillnad.
Om du däremot planerar att befinna dig utomlands en längre period, exempelvis om du ska studera utomlands eller arbetar på resande fot som en digital nomad, kan du spara mycket pengar genom att inte betala valutapåslag.
Med andra ord passar kreditkort utan valutapåslag bäst för dig som spenderar mycket tid utanför Sverige och ofta betalar i utländsk valuta.
Fördelar och nackdelar
Fördelar
Slipp extra avgifter när du använder kortet på resan
Bästa korten utan valutapåslag har även andra reseförmåner
Färre avgifter gör det lättare att budgetera
Nackdelar
Kreditkort har ofta fler avgifter än växlingsavgiften
För dig som inte reser mycket kommer du inte spara så mycket i längden
Så mycket kan du spara in på valutapåslaget
Valutapåslag
Transaktionsbelopp
Total kostnad
Collector Easyliving
0 %
10 000 kr
0 kr
Northmill Visa
0 %
10 000 kr
0 kr
Bank Norwegian
1,99 %
10 000 kr
175 kr
Marginalen Traveller
1,65 %
10 000 kr
165 kr
Välj rätt kreditkort utan valutapåslag
Om du tror att ett kreditkort utan valutapåslag kan passa dig så har vi några tips du kan ha i åtanke när du letar efter ett kort. Tipsen kommer hjälpa dig sålla ut kort som inte passar vilket kommer göra processen enklare för dig.
Kostnad: Förutom valutapåslag kan kostnader som årsavgift, ränta och uttagsavgift tillkomma. Försäkra dig därför att ditt kreditkort är billigt generellt sett.
Förmåner: Du bör även försäkra dig om att kortet har andra förmåner du kan nyttja, exempelvis ett kreditkort med bonus, reseförsäkring, lounge access, med mera.
Användningsområde: Om ditt huvudsakliga mål inte är att resa med kreditkortet så är valutapåslag inget du bör fokusera för mycket på. Fundera på hur du med största sannolikhet kommer använda kortet och vilka förmåner som är mest lönsamma för dig.
Du kan också välja ett bankkort utan valutapåslag
Skulle det vara så att ett kreditkort inte är rätt för dig eller om din ansökan nekas så finns det flera riktigt bra bankkort utan valutapåslag. Dessa kort kallas ofta för debetkort och varianter som Northmill Visa och alla kort från neobanken Revolut är utan valutapåslag.
Du kan med andra ord undvika avgiften med dessa kort men dessvärre får du inte tillgång till lika många förmåner.
Undvik valutapåslaget med rätt strategi
Det är inte säkert att ett kreditkort utan valutapåslag är rätt kreditkort för dig, och då gäller det att du lära dig hur du kan undvika avgiften ändå.
Betala i SEK: Många gånger kan man välja vilken valuta man vill betala i utomlands. Har du möjlighet att välja att betala i svenska kronor bör du göra det.
Växla i förväg: Det kan vara en bra idé att växla pengar till den lokala valutan innan du reser iväg. Då har du ofta större chans att få en bättre växlingskurs.
Undvik kontanter: Att ta ut kontanter med ett kreditkort utomlands blir snabbt dyrt då du behöver betala både valutapåslag och uttagsavgift.
Andra avgifter med kreditkort
Vi har redan nämnt att valutapåslaget bara är en av flera kostnader som kan tillkomma när man använder ett kreditkort. De andra vanligaste avgifterna är följande:
Ränta: Du betalar ränta på utnyttjad kredit om du inte betalar din faktura inom de räntefria dagarna. Att välja ett kreditkort med låg ränta kan därför vara att föredra för många.
Årsavgift: Många kreditkort har idag en fast avgift som kallas årsavgift och som du betalar oavsett hur mycket eller lite du använder ditt kort. Om du inte kommer använda krediten så ofta kan vi rekommendera ett kreditkort utan årsavgift.
Uttagsavgift: Flera kreditkort har också en extra avgift som tillkommer om du tar ut kontanter med kortet. Vet du med dig att du ofta betalar kontant kan det vara en god idé att välja ett kort utan uttagsavgift.
Vanliga frågor och svar
❓ Vilka kreditkort har inga valutapåslag?
Collector Easyliving är ett av få kreditkort utan valutapåslag. Det finns dock många bankkort utan avgiften och flera bra kreditkort med lågt valutapåslag.
❓ Finns det kreditkort utan valutapåslag och uttagsavgift?
Ja, det finns kort utan valutapåslag och uttagsavgift men de är ovanliga och sällan särskilt förmånliga. Vi anser att det är bättre att välja ett kort utan valutapåslag än uttagsavgift, detta då det inte rekommenderas att man tar ut kontanter med ett kreditkort.
❓ Är ett kreditkort utan valutapåslag värt det?
Ja, ett kreditkort utan valutapåslag är värt det, främst för dig som reser ofta och under längre perioder.
❓ Finns det gratis kreditkort utan valutapåslag?
Ja, det går att hitta gratis kreditkort utan valutapåslag, dvs. kort utan årsavgift.
❓ När tillkommer valutapåslag?
Valutapåslaget tillkommer när du använder ett kreditkort i utländsk valuta, exempelvis om du använder kortet utomlands. I vissa fall tillkommer påslaget även om du gör onlineköp i utländsk valuta.
❓ Hur räknar man ut valutapåslag?
Valutapåslag räknas ut i procent och baseras på valutakursen. I regel räknas den ut i svenska kronor baserat på den valutakurs som banken följer.
Adam är en finansskribent med nästan 10 års erfarenhet. Han har testat, granskat och jämfört hundratals kreditkort, privatlån och andra finansiella tjänster, vilket ger honom en omfattande kunskap om branschen och vad konsumenter efterfrågar. Med denna expertis kan han ge värdefull vägledning om vilka produkter och tjänster som passar bäst för olika behov och situationer inom finanssektorn.
Den här sidan kan innehålla affiliatelänkar (annonslänkar) till våra partners. Väljer du att följa en länk kan vi bli kompenserade av aktören i fråga.
Vi blir inte kompenserade av alla aktörer och kompensationen påverkar inte hur vi betygsätter de olika kreditkorten. Alla betyg förblir transparenta och ärliga.