Swedbank

Swedbank är en av Sveriges största banker och därför bör det inte komma som en överraskning att banken även konkurrerar i kreditkortsmarknaden. I ärlighetens namn är Swedbanks kreditkort bland de bästa på marknaden idag och som kreditgivare står Entercard som är en av de mest etablerade på marknaden.

Denna svenska storbank grundades år 1820 i Göteborg och då som en renodlad sparbank. Idag, 200 år senare, har Swedbank över 7,2 miljoner privatkunder världen över med bankkontor utspridda över hela Sverige. Swedbank kreditkort är bara en av de många finansiella tjänster som banken numera erbjuder.

Swedbanks kreditkort är uppdelade i tre olika typer. Det finns tre olika kreditkort; Swedbank “Mastercard”, “Mastercard Guld” och “Mastercard Platinum”. Skillnaden mellan dessa kreditkort är kreditgränsen, förmånerna och avgiften som tas av användaren. Du kan läsa mer om allt detta och mycket mer i denna guide till kreditkort från Swedbank.

*Den här artikeln innehåller affiliatelänkar (reklamlänkar) till våra partners och vi kan bli kompenserade av dessa aktörer om du följer länkarna.

Kort Ränta Räntefria dagar Kreditgräns Årsavgift
Standard 10,45 % 55 dagar 100 000 kr 195 kr Gå till kreditgivare
Guld 10,45 % 55 dagar 500 000 kr 495 kr Gå till kreditgivare
Platinum 9,95 % 55 dagar 750 000 kr 1700 kr Gå till kreditgivare

Rabatter & Bonusar

3.5 / 5

Du får olika bonusar och rabatter beroende på vilket av kreditkorten du väljer.

Har du ett vanligt Swedbank Mastercard får du inga bonuspoäng när du använder kortet. Har du istället ett Mastercard Guld eller Mastercard Premium får du ett poäng för varje spenderad krona. Poängen konverteras vid minimigränsen 25 000 till 100 kr i avdrag från din faktura. Du får även drivmedelsrabatter på Preem där du sparar 15 öre per liter vanligt drivmedel (bensin och diesel) om du tankar med ditt Swedbank Mastercard Guld eller Platinum.

Om du tittat på kreditkort från andra banker så har du säkert redan insett att Swedbanks bonussystem inte är det bästa på marknaden. Som tur är får du flera andra förmåner med dessa kreditkort som du kan läsa mer om i sektionen nedan.

Förmåner

4 / 5

Övriga förmåner som erbjuds via Swedbanks kreditkort varierar ganska stort, även om du kan förvänta dig riktigt bra förmåner oavsett vilket kort du väljer

För det vanliga Mastercardet får du ett visst skydd när du reser i form av:

  1. Avbeställningsskydd
  2. Förseningsskydd för bagage
  3. Skydd mot försenade resor

Vid inköp får du ingen förmån med det vanliga kreditkortet förutom möjligheten att betala fakturorna vid ett senare tillfället, alternativ delbetala dem.

Har du ett Mastercard Guld får du även ett extra skydd för försenade anslutningsflyg och andra oförutsägbara händelser kopplade till din resa. Du får även ett skydd för självrisken på din bilförsäkring när du hyr en bil på redan.

När det kommer till förmåner vid inköp med kreditkortet Mastercard Guld så skäms du bort ordentligt. Dels har du ett prisskydd som gör att du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar din vara till ett bättre pris inom 90 dagar. För vitvaror och viss hemelektronik får du även ett års utökad garanti. Slutligen får du även en drulleförsäkring för varor du köper med kortet som hjälper dig ersätta eller reparera varan om den förolyckas.

Har du ett Mastercard Platinum får du – utöver de skydd som de andra korten kommer med – skydd vid sjukdom, försenad ankomst, outnyttjade aktiviteter, ansvarsskydd och strejkskydd.

Vidare har du alla de fördelar som ingår vid inköp med de andra korten, men får dessutom du tillgång till en concierge som kan hjälpa dig med det mesta genom personlig service. Swedbanks Mastercard Platinum ger dig även tillgång till flertalet exklusiva lounger på flygplatser runtom i världen.

Eftersom Swedbank är en av Sveriges ledande storbanker så erbjuder de alla möjliga banktjänster. Man kan till exempel öppna vanliga bankkonton, ansöka om lån och även investera. Swedbank har ganska bra investeringsmöjligheter, men ofta höga avgifter och en process som är lite för komplicerad för de flesta. Därför rekommenderar vi att du istället investerar med antingen Avanza eller Nordnet då de har de absolut bästa investeringsplattformarna i Sverige.

Ränta

3 / 5

Vi uppskattar hur transparenta Swedbank är med ränta på sina kreditkort, det är nämligen inte alla kreditgivare som är det. För enkelhetens skull har Swedbank en fast ränta på sina kreditkort. I skrivande stund låg räntesatsen på 10,45 % för Mastercard Standard och Mastercard Guld medan räntan för Mastercard Platinum är 9,95 %.

Jämfört med många av de andra kreditkort som vi granskat och rekommenderat ligger Swedbanks ränta lågt, vilket så klart är fördelaktigt för alla Swedbanks kreditkunder.

Priser

4.1 / 5

Swedbanks Mastercard kreditkort har olika prisnivåer och villkor. Standardkortet kostar 195 kronor om året, såvida du inte redan är en Swedbank Nyckelkund för då ingår kreditkortet i din månadsavgift på 39 kronor i månaden.

För Mastercard Guld är avgifterna något högre och årsavgiften ligger på 495 kronor, men även den avgiften kan sänkas om du är nyckelkund hos Swedbank.

Mastercard Platinum har en årsavgift på 1 700 kronor, vilket kan tyckas högt men då får man inte glömma att kreditgränsen ligger på 750 000 kronor.

Förutom årsavgifterna tillkommer det ett par andra kostnader när man använder kreditkort från Swedbank. Däribland tas en uttagsavgift på 3 % ut varje gång du tar ut pengar ur en bankomat och ytterligare valutapåslag vid köp av utländsk valuta.

Krav

4.5 / 5

Vad krävs för att man godkännas för ett Swedbank kreditkort? Låt oss berätta.

För det första kommer Swedbank genomföra en kreditupplysning på dig via UC. Detta för att försäkra sig om att du inte har några betalningsanmärkningar eller innestående skulder. Baserat på resultaten från din kreditupplysning kommer din betalningsförmåga och kreditvärdighet att avgöras, varpå din ansökan antingen godkänns eller nekas.

Frånsett din betalningsförmåga har banken ett par andra krav som du måste uppfylla. Du måste bland annat vara minst 18 år, han en fast anställning med minst 200 000 i årsinkomst och vara bosatt och skriven i Sverige.

OBS! Det finns inga garantier på hur mycket kredit du kommer få av Swedbank. I slutändan är det banken som avgör hur mycket de är villiga att ge dig. Du kan alltså ansöka om 300 000 i kredit men endast godkännas för 150 000.

Har du koll på din kreditvärdighet? På MinKreditkoll.se kan du snabbt få koll på vad banker tycker om din krediscore!

Exempel

En kredit på 20 000 kr återbetalas inom 12 månader med en effektiv ränta på 10,74% ger ett totalt belopp att betala tillbaka på 21 110 kr. Detta med 39 räntefria dagar och utan kontantuttag under perioden.