Marginalen Bank

Trots att det är en av Sveriges mindre banker är Marginalen Banks kreditkort bland de bättre på marknaden. Och med sina dryga 300 000 kunder spelar Marginalen Bank en ganska betydande roll på privatmarknaden; en roll man försöker etablera genom att förenkla sina kunders vardag med smidiga tjänster.

Banken erbjuder majoriteten av de traditionella banktjänsterna, däribland bankkonton, sparkonton, lån och försäkringar. Banken är även en av de få banker som erbjuder privatlån till personer med betalningsanmärkningar.

Som sagt erbjuder Marginalen Bank två olika kreditkort – Gold och Traveller – som riktar sig mot två olika typer av behov. Traveller Mastercard är som namnet skvallrar om ett resekort som erbjuder förmåner och skydd på resa. Gold Visa ger dig också försäkringar, fast inte bara under resor. Med Gold är du skyddad även hemma, bland annat när du shoppar då Gold erbjuder allriskskydd och prisgaranti.

*Den här artikeln innehåller affiliatelänkar (reklamlänkar) till våra partners och vi kan bli kompenserade av dessa aktörer om du följer länkarna.

Kort Ränta Räntefria dagar Kreditgräns Årsavgift
Traveller 16,90 % 50 dagar 150 000 kr 395 kr Gå till kreditgivare
Gold 16,90 % 50 dagar 100 000 kr 195 kr Gå till kreditgivare

Rabatter & Bonusar

4.2 / 5

Marginalen Traveller erbjuder ett generöst bonussystem där du samlar 14 poäng per 100 kronor du spenderar, oavsett var du använder kortet. Du samlar med andra ord poäng i mataffären, i klädaffärer, på restauranger och när du shoppar online.

Du håller enkelt koll på dina insamlade bonuspoäng på bankens hemsida. Poängen kan du använda till att boka flyg, hotell, hyrbilar och upplevelser på resan. Med Marginalen Traveller får du även ta del av exklusiva erbjudanden från samarbetspartners. Dessa erbjudanden innebär ofta rabatter på reserelaterade produkter, helt i linje med kreditkortets övergripande tema: resor.

Marginalen Gold är inte kopplat till ett bonussystem men däremot får du rabatter och cashbacks när du använder kortet i utvalda butiker. Båda Marginalen Banks kreditkort är idag kopplade till över 300 webbutiker som erbjuder upp till 25 % i återbetalning via en tjänst som kallas Handla Smart.

Förmåner

4 / 5

Marginalen Traveller kreditkort erbjuder stora förmåner för dig och din familj när ni ska ut och resa. Dessa förmåner innebär bland annat en rad olika försäkringar, t.ex. ersättning och hjälp vid bagageförsening, olycksfallsförsäkring, självriskreducering samt ersättning vid försening av färdmedel. Dessa skydd gäller dig som använder ditt kreditkort för att betala minst 75 % av resan.

Med Marginalen Gold kreditkort får du istället ta del av en stor mängd förmåner vid inköp. De varor du köper med kortet får exempelvis 1 års extra garanti utöver tillverkarens garanti. Dina beställningar innefattas dessutom av ett leveransskydd. Den kanske bästa förmånen med Marginalen Banks kreditkort är prisgarantin som innebär att banken ersätter dig med mellanskillnaden om du hittar en vara för ett billigare pris i en annan butik.

Andra trevliga förmåner med dessa kreditkort är att man får enkelt tillgång till sitt konto via Marginalen Banks app och för smidiga betalningar kopplar du kortet till Samsung Pay eller Apple Pay. Sist men inte minst kan du göra vanliga banköverföringar till alla de stora bankerna i Sverige, oavsett vilket av Marginalen Banks kreditkort du använder. Och vid behov finns möjligheten att delbetala dina räkningar och inköp.

Ränta

3.5 / 5

I likhet med alla kreditkort kommer Marginalen Gold och Traveller med ränta och tyvärr tycker vi att den ligger lite för högt, något som till viss del kompenseras av 50 dagars räntefri kredit.

  • Den nominella räntan för Marginalen Traveller: 16,9 % och den effektiva räntan är 18,99 % vid uppskjuten betalning och utnyttjad kredit på 20 000 kr.
  • Den nominella räntan för Marginalen Gold är samma, dvs. 16,9 %. Den effektiva ränta ligger på 17,73 % vid utnyttjad kredit på 20 000 kr.

Egentligen brukar man säga att en ränta på under 20 % är ett gott tecken, men eftersom Marginalen Bank har fler konkurrenter som ligger snäppet lägre än dem, anser vi att här finns utrymme till förbättring.

Pris

3.7 / 5

Båda kreditkorten från Marginalen Bank är billiga att äga med låga årsavgifter och rimliga kostnader. Dessutom slipper du betala första årsavgiften om du ansöker idag.

  • Marginalen Gold: 195 kronor/år (gratis första året)
  • Marginalen Traveller: 395 kronor/år (gratis första året)

Utöver årsavgiften tar Marginalen Bank ut valutapåslag och ett par andra kostnader. Vill du till exempel betala räkningen med pappersfaktura så tillkommer en aviavgift på 25 kronor. Ska du ta ut kontanter ur en bankomat så dras en kostnad på 3 % av beloppet eller minst 35 kronor.

Slutligen tillkommer ett valutapåslag på 1,65 % när du använder kortet utomlands eller i utländsk valuta, exempelvis online.

Krav

4 / 5

Marginalen Bank är en av få banker i Sverige som ger ut privatlån till kunder med betalningsanmärkningar. Dessvärre gäller inte samma sak för deras kreditkort utan en kreditupplysning utförs alltid när beslut om kreditutrymme ska tas.

Det innebär att du inte får ha betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden när du ansöker om ett Marginalen Bank kreditkort. Vidare kräver banken att den ansökande är minst 20 år gammal, inte är arbetslös och har en inkomst på 120 000 kronor/året.

Exempel

Kreditkortet Marginalen Gold som används för en kredit på 20 000 kr som återbetalas under 12 månader har en ränta på 16,90%. Utöver räntan betalas en årsavgift på 195 kr men ingen aviseringsuppgift vilket ger ett totalt belopp att betala tillbaka på 23 546 kr och en effektiv ränta på 17,73%.