Kreditkort utan årsavgift 2022

Att det inte är gratis att använda kreditkort är vida känt. Förutom räntan som läggs till den kredit man spenderar och inte betalar tillbaka i tid, betalar man i regel en årsavgift samt andra avgifter när man exempelvis använder kortet utomlands.

På grund av detta har många som främsta krav när de letar efter ett kreditkort att det ska vara billigt och med så få avgifter som det bara är möjligt. För att hjälpa dig med detta har vi granskat alla kreditkort utan avgift och listat dem här nedan.

*Den här artikeln innehåller affiliatelänkar (reklamlänkar) till våra partners och vi kan bli kompenserade av dessa aktörer om du följer länkarna.

De bästa kreditkorten utan årsavgift

Som du kan se har vi samlat grundläggande information om varje kreditkort i listan över kreditkort utan årsavgift. Behöver du mer information om ett kort eller dess kreditgivare kan du antingen besöka våra opartiska recensioner genom att klicka på kortbilderna nedan eller ansöka om kortet direkt genom att följa knapparna.

Re:member Flex

Re:member flex - ett kreditkort med många fördelarRe:member Flex är ett mycket populärt kreditkort och de facto de kort vi anser är det bästa kreditkortet just nu.

Med riktigt bra bonusar, exklusiva erbjudanden hos hundratals nätbutiker och några av de mest heltäckande reseförsäkringarna på marknaden är det inte konstigt att kortet har blivit så populärt.

Kortet har dessutom ingen årsavgift och en mycket generös ränta som sätts individuellt för varje kund. Därmed är det ett av de billigaste kreditkorten på marknaden just nu och ett utmärkt val för de allra flesta.

Ansök om kortet

Komplett Bank Mastercard

Komplett Banks MastercardKreditkortet från Komplett Bank har (uppenbarligen) ingen årsavgift och ett stort antal förmåner och bonusar varje gång du använder kortet.

När du använder kortet på Komplett.se (teknikbutik) samlar du 4 % i bonuspoäng, handlar du på webbutiker som är kopplade till Mastercard får du istället 2 % i bonuspoäng. För alla andra köp får du 1 % i bonus för varje krona du spenderar.

Utöver det får du en kompletterande reseförsäkring, köpskydd, betalskydd och upp till 50 räntefria dagar. Däremot ligger Komplett Banks ränta väldigt högt vilket sänker vårt helhetliga betyg för dem.

 • Förmåner: bonus på alla köp och flertalet försäkringar
 • Ränta: 24,90 %
 • Valutapåslag: 1,75 %
 • Krav: 20 år gammal, fast inkomst, inga betalningsanmärkningar

 

OKQ8 Bank

okq8 kreditkortOKQ8 kreditkort är det perfekta kreditkortet utan årsavgift för dig som kör mycket bil. Du får 20 öre återbäring per liter drivmedel drivmedel och 2% på köp hos OKQ8 samtidigt som de har ett generöst bonussystem kopplat till nästan alla köp du gör med kortet.

Kortet är kopplat till OKQ8s bonussystem där du får 0.3 poäng per spenderad krona. Vid 2000 poäng får du 20 kronor att handla för på OKQ8. Utöver det har du rabatter hos Besikta, Kvdbil, Apollo och Elite Hotels.  Det mest unika med OKQ8 är att du som kund får återbäring i juni eller juli på vinsten som OKQ8 genererade året innan.

OKQ8 har få krav för att ansöka om kreditkort och flexibla betalalternativ för krediten. Du kan handla med kortet överallt och räntan är fast, till skillnad från hos andra kreditgivare. Nackdelen är att de tar 3% för kontantuttag.

 • Förmåner: återbäring på drivmedel och köp på OKQ8 och rabatter hos partners
 • Ränta: 14,95 %
 • Valutapåslag: 2 %
 • Krav: myndig, svenskt personnummer och folkbokförd i Sverige

American Express Green Card

American Express Green CardAmerican Express är en av världens största kreditgivare med ett stort antal kreditkort för olika ändamål. Kreditkortet American Express Green Card är ett kreditkort utan årsavgift som ger dig bonuspoäng varje gång du använder kortet.

Att kortet dessutom har en förhållandevis låg ränta är i våra ögon en annan stor fördel med kortet. Dessutom erbjuds du förtur till populära evenemangsbiljetter samt fast track när du går på events på Globen.

 • Förmåner: bonuspoäng på alla köp och förtur till evenemangsbiljetter
 • Ränta: 15,99 %
 • Valutapåslag: 2 %
 • Krav: 18 år gammal, 120 000/årsinkomst, inga skulder hos Kronofogden

 

IKANO Bank

Ikano Bank kreditkortÄven IKEA:s eget kreditkort saknar årsavgift och erbjuder en hel del trevliga fördelar, däribland en rabatt på 1 % varje gång du köper drivmedel. Ikano har också ett unikt system där de väljer ut en bransch per månad där alla deras kunder erbjuds stora rabatter.

Exempel på branscher kan vara teknik, florister eller allt däremellan.

Kortet har även en rad försäkringar när du reser eller handlar varor på kortet. Dessvärre har kortet högre avgifter såsom 2 % varje gång du tar ut kontanter, både i Sverige och i utlandet.

 • Förmåner: 1 % rabatt på drivmedel, bransch-täckande rabatter, försäkringar
 • Ränta: 14,55 %
 • Valutapåslag: 1,50 %
 • Krav: 100 000 kr/årsinkomst, 18 år gammal, inga betalningsanmärkningar

 

Bank Norwegian

Bank Norwegians kreditkort är det perfekta kreditkortet utan årsavgift för den som reser ofta, både privat och i affärer.

Kortet är kopplat till Norwegians eget Reward-system med bonuspoängen CashPoints som du kan använda till att boka flyg och upplevelser av Norwegian. Kortet tar inte heller utan en avgift när du tar ut kontanter utomlands, fast räkna med ett valutapåslag på 1,65 %.

Tyvärr har Bank Norwegian nästan orimliga krav för väldigt många vilket begränsar kortets tillgänglighet. Att man endast kan använda sina poäng till flyg från Norwegian är en annan nackdel då vi – och säkerligen även ni – gärna har lite mer frihet.

 • Förmåner: CashPoints på all köp, avgiftsfria kontantuttag utomlands
 • Ränta: 19,99 %
 • Valutapåslag: 1,65 %
 • Krav: 23 år gammal, fast anställning, inga betalningsanmärkningar, bokförd i Sverige i 3 år

Bensinkort – kreditkort utan årsavgift

Tankkort utan årsavgiftEtt hett tips till alla er som är nyfikna på kreditkort utan årsavgift är att ta en titt på de många bensinkort som finns på marknaden idag.

Alla de bästa tankkorten är nämligen fria från årsavgifter, och i många fall erbjuder de förmåner utöver rabatt och bonusar på drivmedel.

Efter en noggrann granskning av de tillgängliga utbudet har vi fastställt att följande bensinkort utan årsavgift är de bästa just nu.

 • Preem – mellan 10 öre och 25 öre i rabatt på drivmedel samt 0,5 % bonus på köp hos Mastercard-registrerade aktörer.
 • Shell – 15 öre i rabatt när du köper drivmedel från Shell samt 0,5 % bonus på köp hos Mastercard-registrerade aktörer. 
 • OKQ8 – 20 öre i återbäring när du köper drivmedel av OKQ8 samt 2 % i återbäring på allt annat du köper hos OKQ8.
 • Circle K – 25 öre i bränslerabatt, 1 % bonus på alla köp hos Circle K samt 0,5 % varje gång du handlar på andra ställen.

Kreditkort utan årsavgift det första året

Ett alternativ till kreditkort utan årsavgift är kreditkort som inte tar en årsavgift under det första året. Naturligtvis används detta för att attrahera nya kunder och det är inget fel med det.

Jämför du däremot hur mycket (eller snarare lite) du tjänar på att slippa årsavgiften under ett år så är det knappt värt det. Idag kostar ett svenskt kreditkort i genomsnitt 200 – 300 kronor per år, vilket är en struntsumma om man bara slipper betala den en gång.

Vi rekommenderar därför inte att du väljer ett kreditkort endast för att du slipper årsavgiften det första året. Se det istället som en bonus du erbjuds för vissa av de bästa kreditkorten på marknaden.

Vad kostar det att använda ett kreditkort utan årsavgift?

Det är en ganska komplicerad fråga att svara på eftersom alla kreditkort har sina egna avgifter, räntor och kostnader. Med det sagt är kostnaden för kreditkort en viktig aspekt att överväga innan man ansöker om ett kreditkort och därför har vi försökt sammanfatta de olika kostnader som kreditkort associeras med.

1. Årsavgift

Årsavgiften har vi redan diskuterat i detalj och vi hänvisar dig därför till guiden ovan. Skulle du hitta ett kreditkort med riktigt goda förmåner för dig och din livsstil som inte har en årsavgift så är det givetvis bra.

2. Andra avgifter

Förutom årsavgiften så tillkommer det en rad andra avgifter på vissa kort. Nu är det inte alla kort som tar ut alla avgifter, fast alla de ledande kreditkorten tar ut en del eller alla av följande avgifter.

 • Uttagsavgift – tar du ut kontanter med ett kreditkort så tas i regel en procentavgift ut, oftast mellan 1 % och 2 % (minst 25-35 kronor).
 • Försenings-/påminnelseavgifter – betalar du inte din faktura eller kredit i tid tar alla kreditgivare ut avgifter som i regel stiger ju mer försenad du är.
 • Valutapåslag – Använder du ditt kort utomlands eller betalar i utländsk valuta på nätet så tillkommer ett så kallat valutapåslag. Avgiften tas ut för att kompensera för volatila valutakurser.
 • Aviavgift – idag är det standard att e-fakturor är gratis och att du får betala en aviavgift för att få fakturan på post.

3. Ränta

Ränta är vi nog alla medvetna om vad det är. Tar du ett lån från en bank så tar banken ut ränta som en avgift och sätter du istället in pengar på ett sparkonto så betalar banken dig ränta.

När det kommer till kreditkort så kan räntan variera markant från strax över 10 % till en bit över 20 %. Du måste också förstå att räntan oftast anges i två olika versioner; nominell ränta och effektiv ränta. Den nominella räntan är den räntesats som kreditgivaren tar ut i betalning för att ha beviljat dig kredit, medan den effektiva räntan är den nominella räntan inklusive alla avgifter du förväntas betala.

Vidare har alla kreditkort som vi rekommenderar räntefria dagar på mellan 40 och 65 dagar. Och så länge du betalar tillbaka den kredit du spenderar inom dessa dagar så slipper du betala räntan.

OBS! Kreditkort utan årsavgift betyder ofta hög ränta

Vi vill avsluta guiden med att nämna en av nackdelarna med kreditkort utan årsavgift. Kreditgivare är, som du säkerligen redan vet, vinstdrivande företag som måste tjäna pengar. Därför kompenserar de nästan alltid avsaknaden av årsavgiften med andra avgifter och framför allt högre ränta.

Vår poäng är att ett kreditkort utan årsavgift inte nödvändigtvis är billigare än andra kort. Så kom ihåg att jämföra alla avgifter och räntan innan du beslutar dig för vilket kreditkort utan avgift som passar dig bäst.

Andra kreditkort:

Om du inte hittade ett kreditkort som passade i denna guide så hänvisar vi dig till alla de andra kreditkorten som vi har granskat. Du hittar en komplett lista på kreditkorten i tabellen nedan och kan enkelt klicka dig vidare till våra recensioner eller aktören i fråga med länkarna.

Kreditkort

Testbetyg

Recension

Årsavgift

Förmåner

Länk

5.0 poäng

0 kronor

Rabatt i 300+ butiker

4,5 poäng

0 kronor

Bonus på alla köp

4,5 poäng

0-1 068 kr

4 olika kort

4,5 poäng

195 - 290 kr

Omfattande förmåner

4,0 poäng

195 - 290 kr

Samla poäng på Coop

4,0 poäng

195 – 375 kronor

Bonuspoäng varje gång du handlar

4,0 poäng

295 kr

Rabatt på golfresor & -utrustning

4,0 poäng

195 - 290 kr

SAS Eurbonus

3,5 poäng

195/495/1700 kronor

Återbäring och bonus på köp

3,5 poäng

0 kronor

Upp till 20 % på flygresor

3,2 poäng

0 kronor

5% återbäring på restauranger

3,0 poäng

324 kronor

Bonus på alla köp