Kreditkort med betalningsanmärkning

Kan man få ett kreditkort med betalningsanmärkning? Det är en fråga som bekanta och våra läsare ständigt bombarderar oss med. Föranledda av det beslutade oss för att än gång för alla få rätsida på relationen mellan betalningsanmärkningar och kreditkort.

Kreditkort är i dag en nästintill nödvändig artikel för många. Dessvärre är det svårt att få ett kreditkort med betalningsanmärkning, något vi kommer titta närmare på i denna guide.

Vi kommer även erbjuda andra matnyttiga tips och råd att tänka på innan du ansöker om ett kreditkort med en anmärkning, samt förklara varför det kan vara svårt med kreditkort om man har obetalda skulder.

Fördelar med kreditkort med eller utan betalningsanmärkning

Anledningen till att kreditkort är så viktiga för många att de erbjuder möjligheten att på ett enkelt och smidigt sätt betala för det mesta du köper i fysiska butiker samtidigt som det är bra mycket enklare att handla med kreditkort online än med alternativa metoder.

Reser du utomlands erbjuder kreditkort även möjligheten att ta ut den lokala valuta i bankomater och i många fall kan korten även användas till kortbetalningar även utomlands.

Till kreditkortets fördelar hör också att de flesta ofta ger någon typ av bonus. Kreditkort med bonus kan fungera på olika sätt. Det kan vara som avdrag direkt på fakturan eller att du får poäng som kan omvandlas till diverse varor och tjänster, exempelvis resekredit och rabatter.

Förvisso är det fullt möjligt att klara sig utan ett kort, men det dagliga livet blir enklare med ett kreditkort. Men frågan kvarstår:

Kan man skaffa ett kreditkort med betalningsanmärkning?

Svaret är tyvärr nej i de allra flesta fall, och du kan läsa mer om varför det är så här nedanför.

Varför så svårt att få kreditkort med betalningsanmärkning?

Som sagt är det mycket svårt eller rent ut sagt omöjligt att skaffa ett kreditkort med betalningsanmärkning.

Därför föreslår vi att du istället arbetar mot att lösa din ekonomiska situation och vänta med att öppna ett kreditkort tills efter din anmärkning försvunnit.

Först därefter (eller om du inte har en betalningsanmärkning) kan du öppna ett riktigt kreditkort och då kan du med fördel vända dig till våra rekommendationer. Kreditkorten nedan är de bästa kreditkorten i Sverige just nu; så länge du inte har en betalningsanmärkning.

Jämför de bästa kreditkorten

Kreditkort

Testbetyg

Recension

Årsavgift

Förmåner

Länk

5.0 poäng

0 kronor

Rabatt i 300+ butiker

4,5 poäng

0 kronor

Bonus på alla köp

4,5 poäng

195 - 290 kr

SAS Eurbonus

4,5 poäng

0-1 068 kr

4 olika kort

4,5 poäng

195 - 290 kr

Omfattande förmåner

4,0 poäng

195 - 290 kr

Samla poäng på Coop

4,0 poäng

195 – 375 kronor

Bonuspoäng varje gång du handlar

4,0 poäng

295 kr

Rabatt på golfresor & -utrustning

3,5 poäng

195/495/1700 kronor

Återbäring och bonus på köp

3,5 poäng

0 kronor

Upp till 20 % på flygresor

3,2 poäng

0 kronor

5% återbäring på restauranger

3,0 poäng

324 kronor

Bonus på alla köp

Få kreditkort trots betalningsanmärkning

Det går att få ett kreditkort trots betalningsanmärkning, men det är förstås svårare. Runt en miljon svenskar har i dag en betalningsanmärkning, och det skulle inte fungera om alla dessa utestängdes från att få kreditkort.

Det troligen enklaste sättet är att ta kontakt med din bank. Väldigt många kreditkort utfärdas av banker, och hos en bank kan du få en personlig kontakt. Då har du möjlighet att ge en förklaring till hur anmärkningen uppkom.

I många fall rör det sig om att man haft en turbulent tid i livet med exempelvis en skilsmässa eller ett dödsfall. Bankerna tjänar trots allt pengar på korten, och de bedömer oftast den framtida betalningsförmågan som viktigare än historien.

Ett bra alterantiv till kreditkort om du har en betalningsanmärkning är ett så kallat debetkort. Vi brukar rekommendera PFC:s kort som ett av de bästa för den som har betalningsanmärkning.

OBS! Du kan också ta ett lån med betalningsanmärkning från somliga långivare.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

Innan vi går in på mer detaljer är det viktigt att du förstår vad en betalningsanmärkning är och hur man får en.

Betalningsanmärkning – felaktigt kallad “prick i registret” av somliga – är ett sätt att registrera personer som har haft problem att betala för skulder. Detta register finns för att aktörer ska kunna undvika att göra affärer med någon som tidigare inte betalat räkningar eller skulder som överenskommet.

Det är helt enkelt ett skyddsnät för alla då vem som helst kan beställa en kreditupplysning från UC innan de tilldelar en kredit eller ett lån. Enligt lag måste alla kreditgivare utföra en kreditprövning innan de beviljar en kredit, därför kan det vara svårt att hitta ett kreditkort utan UC.

Hur får man en betalningsanmärkning?

Den vanligaste anledningen till att personer idag får en betalningsanmärkning är för att de haft skulder som gått till Kronofogden.

Naturligtvis är detta något som kan hända vem som helst, därför är betalningsanmärkningar inte konstanta utan de försvinner 3 år efter att man löst sin skuld.

Trots den allmänt rådande uppfattningen att det är Kronofogden som tilldelar betalningsanmärkningar så stämmer inte det. Istället faller uppgiften på Upplysningscentralen (UC). Du kan läsa mer om UC och deras arbetsmetoder i sektionen nedan.

OBS! Man kan nekas ett kreditkort även om man inte har en betalningsanmärkning men ändå har ett dåligt kreditvärde. Värdet påverkas av många faktorer såsom hur många lån du tagit, vad du tjänar i lön, etc. Du kan granska ditt kreditvärde på MinUC.se och får data direkt från Upplysningscentralen.

Upplysningscentralens (UC) uppgift

Det finns ett stort antal företag som samlar in data om svenskars betalningsmöjligheter där andra kan se om en person haft problem med att betala skulder. Det största företaget – och det som alla banker använder för krediter och lån – är UC (Upplysningscentralen).

Här registreras många olika händelser kopplade till den svenska befolkningens kreditvärdighet och det är denna tjänst som kreditföretag dubbelkollar din kreditvärdighet mot.

En av de viktigaste faktorerna som registreras är om en person har fått ett skuldsaldo hos Kronofogden. Förutom skulder till Kronofogden registreras låneansökningar, skuldsaneringar och mycket annat.

Så här ansöker du om kredit med betalningsanmärkning

Det enklaste sättet att få ett kreditkort med anmärkning är troligen att ta kontakt med din bank. Väldigt många kreditkort utfärdas nämligen av banker och hos en bank kan man upprätta en personlig kontakt.

Då har du möjlighet att ge en förklaring till hur anmärkningen uppkom; i många fall kan det vara en turbulent tid i livet med exempelvis skilsmässa eller dödsfall. Eftersom banker trots allt tjänar pengar på kreditkort, bedömer de oftast den framtida betalningsförmågan som viktigare än hur ens situation sett ut historiskt.

Med andra ord är det inget krav på att man väntar tre år tills anmärkningen försvinner innan man ansöker om ett kreditkort. Däremot kommer de aktörer som vi rekommenderar med största sannolikhet neka dig eftersom de alltid gör en kreditupplysning med UC.

Bankkort utan kredit

Det finns en typ av kort som går bra att använda även om du har en betalningsanmärkning – fast då utan kredit. Vi pratar naturligtvis om vanliga bankkort som du har pengar på. Korten kan användas på samma sätt som ett kreditkort med skillnaden att du endast kan spendera dina egna pengar och inte pengar från en kreditgivare.

Denna typ av kort är sakteligen på väg att försvinna till fördel för mer praktiska lösningar såsom Swish. Däremot är de fortfarande en praktisk lösning om du har svårt att få ett vanligt kreditkort på grund av en enveten betalningsanmärkning.

Ett vanligt bankkort är, som vida känt, enkelt att öppna. Allt du behöver göra är att kontakta din bank så kan de skicka hem ett kort med tillhörande kontouppgifter. Därefter aktiverar du kortet och så länge du har pengar på det kopplade kontot kan du använda kortet som du vill, både i fysiska butiker och på nätet.

Bensinkort och andra alternativ

En annan möjlighet kan vara att ansöka om bensinkort hos något av bensinbolagen. Det är en sorts kreditkort som ger dig bonus och fördelar varje gång du tankar.

Dessutom brukar bensinbolagen erbjuda fina erbjudanden och rabatter till sina kreditkunder. Vidare kan man i många fall registrera ett bensinkort med en betalningsanmärkning.

En nackdel med dessa kreditkort är att du sällan kan få samma personliga kontakt som hos din bank, men det kan förstås fungera fint även över telefon.

Som vi nämnde tidigare har VISA, Mastercard, American Express, Diners, etc. höga krav på sina kunders kreditvärdighet. Och eftersom det är de som tillhandahåller korten (fast inte krediten) krävs det en kreditupplysning för att använda deras kort.

Låt oss sammanfatta kreditkort med betalningsanmärkningar

  • En betalningsanmärkning är en markering i ett offentligt register att personen i fråga har eller har haft problem med att betala räkningar och skulder. En betalningsanmärkning ligger kvar i cirka 3 år efter att skulden har lösts.
  • Det är nästintill omöjligt att få ett kreditkort med betalningsanmärkning. Detta därför att både kreditföretagen och kortutgivare ställer höga krav på kreditvärdighet hos sina kunder.
  • Man kan få ett kreditkort med betalningsanmärkning, men det är inte lätt. Det bästa är egentligen att vänta tills anmärkningen försvinner, alternativt använda en annan sorts kort, exempelvis ett vanligt bankkort.
  • Idag finns det en uppsjö med kreditföretag att välja mellan för alla som inte har en betalningsanmärkning. Du hittar en lista över de bästa i sektionen ovanför.