Jämför kreditkort 2022

Vi jämför de bästa kreditkorten

Vi jämför kreditkort åt dig!

Målet med denna webbplats – och just denna specifika sida – är att jämföra kreditkort åt våra besökare. På så sätt slipper ni lägga ner det tidskrävande arbete som krävs för att jämföra kreditkorten i Sverige.

Det finns idag en uppsjö av aktörer som ger ut kreditkort i olika varianter och därmed ett ännu större antal kreditkort att jämföra. Därför har vi lagt otaliga timmar på att testa kreditkort och jämföra resultaten från testerna för att därefter rekommendera kreditkort efter olika krav i diverse kategorier.

På följande sida erbjuder vi dig de verktyg du behöver för att själv hitta och jämföra kreditkort. Dels har vi listat alla kreditkort nedan men vi har även länkat till att de guider där vi jämför kreditkort enligt specifika krav, exempelvis kreditkort när man är utomlands, handlar online eller kör mycket bil.

Dessutom har vi samlat matnyttiga tips som du kan använda dig av för att själv ställa kreditkort mot varandra.

*Den här artikeln innehåller affiliatelänkar (reklamlänkar) till våra partners och vi kan bli kompenserade av dessa aktörer om du följer länkarna.

Jämför de bästa kreditkorten

Vi inleder med det viktigaste av allt: en komplett lista över alla de bästa kreditkorten i Sverige just nu. Tabellen ger dig en snabb överblick över marknaden och vad som skiljer de olika kreditkorten åt.

Om något kort väcker ditt intresse kan du klicka dig vidare till våra recensioner, alternativt gå direkt till aktören där du kan ansöka om kreditkortet.

 

Kreditkort

Testbetyg

Recension

Årsavgift

Förmåner

Länk

5.0 poäng

0 kronor

Rabatt i 300+ butiker

4,5 poäng

0 kronor

Bonus på alla köp

4,5 poäng

0-1 068 kr

4 olika kort

4,5 poäng

195 - 290 kr

Omfattande förmåner

4,0 poäng

195 - 290 kr

Samla poäng på Coop

4,0 poäng

195 – 375 kronor

Bonuspoäng varje gång du handlar

4,0 poäng

295 kr

Rabatt på golfresor & -utrustning

4,0 poäng

195 - 290 kr

SAS Eurbonus

3,5 poäng

195/495/1700 kronor

Återbäring och bonus på köp

3,5 poäng

0 kronor

Upp till 20 % på flygresor

3,2 poäng

0 kronor

5% återbäring på restauranger

3,0 poäng

324 kronor

Bonus på alla köp

Jämför kreditkortsförmåner

Så vad är det egentligen man ska titta på när man jämför kreditkort? Och vilka faktorer och aspekter tittar vi närmast på under vårt arbete?

Det snabba svaret är att man ska granska allt, eller i alla fall så mycket det bara går. Och det enklaste sättet att börja sina jämförelse är att titta på de specifika förmåner som ett kreditkort erbjuder.

Alla kreditkort har någon form av förmåner för sina användare. Dessa förmåner varierar ganska mycket och är, i slutändan, den största skillnaden på de olika korten. För att underlätta för dig själv brukar man dela upp kreditkort i följande förmånskategorier.

 

Jämför kreditkort för resan

Resor är en av de främsta anledningarna varför du bör välja ett kreditkort. Alla de kreditkort vi jämfört erbjuder exempelvis kompletterande reseförsäkringar och flera har både avbeställningsskydd och självriskeliminering när du hyr en bil utomlands

Bäst av allt är dock kreditkort kopplade till flygbolag eller flygpoäng. Det kan till exempel vara Bank Norwegians kreditkort eller ett kreditkort som du kopplar till SAS Eurobonus eller liknande.

För optimalt med förmåner bör du hitta ett kreditkort som utan valutapåslag och helst utan uttagsavgifter i utlandet.

Läs mer om dessa kort och jämför de bästa kreditkorten på resan.

Jämför kreditkort för livsmedel

Eftersom kreditkort ofta är kopplade till bonussystem har du många möjligheter att samla poäng och rabatter när du handlar livsmedel i mataffären. Valet du står inför om du behöver ett kreditkort för mat är om du ska ha ett traditionellt kreditkort eller ett så kallat matkort.

Många traditionella kreditkort ger dig poäng varje gång du använder kortet i en mataffär eller i en annan sorts butik. Dessa kort är perfekta för dig som vill samla poäng hela tiden. Vidare har både Coop och ICA sina egna kreditkort där du får extra mycket poäng i deras butiker samtidigt som du kan använda kortet som ett vanligt kreditkort.

Läs gärna mer om de kreditkort för mat och livsmedel som vi har jämfört och rekommenderar

Jämför kreditkort för bensin

Drivmedel är en annan marknad där vi har jämfört många bra kreditkort. Anledning till att bensin blivit så populärt inom kreditkortsbranschen är för att drivmedel är en stor utgift för väldigt många. Därför finns det många förmåner för kreditgivare att erbjuda samt stora mängder extra värde för kunderna att ta tillvara på.

Du har möjligheten att välja ett kreditkort kopplat till en särskild bensinmack, exempelvis Shells kreditkort eller Preem kreditkort. Då kan du räkna med bra förmåner och fördelar varje gång du köper bensin eller andra varor på de mackarna. Du har även möjligheten att välja ett kreditkort med omfattande förmåner och särskilda bonusar när du tankar, däribland Ikano och Swedbank.

Kör du mycket bil privat eller i arbetet bör du verkligen överväga att ansöka om ett kreditkort för drivmedel. Naturligtvis har vi jämför alla de bästa kreditkorten när man tankar under ett och samma tak.

Jämför kreditkort med bonus

De ovanstående kategorierna är allt som oftast kopplade till bonussystem och dessa bonussystem kan se ut på hundra olika sätt.

Somliga system är bara kopplade till en specifik bransch eller kedja (t.ex. flygresor eller endast Coop), medan andra är mer heltäckande.

Du vill också granska hur du samlar din bonuspoäng och de villkor du ska uppfylla.

Försäkra dig om att de affärer och butiker du oftast handlar i är kopplade till bonussystemet, annars kommer det inte ge dig något värde.

På grund av att det är så många faktorer att överväga gällande bonus med kreditkort, har vi skapat en omfattande guide på ämnet.

Där kan du jämföra alla kreditkort med bonusar i detalj.

Jämför kreditkort för företag

Det finns idag många kreditkort som lämpar sig perfekt för företag och i vissa fall kan företagskunder njuta av exklusiva förmåner som inte är tillgängliga för privatpersoner.

I likhet med när man jämför kreditkort för privatpersoner bör man överväga sitt behov innan man jämför kreditkort för företag. Reser du eller dina anställda mycket i arbetet kan ett resekort vara en optimal lösning. Har du istället förare anställda kan du funderar på att öppna ett bensinkort.

Jämför kreditkort om du har dålig ekonomi

För att man ska kunna ansöka om och beviljas en kredit måste man uppfylla en rad olika strikta krav. Framför allt sätts det krav på att man har en ordnad ekonomi med fast inkomst och utan betalningsanmärkningar.

Ju bättre din ekonomi är, desto större är dina möjligheter att jämföra och hitta kreditkort som passar just dig. Däremot är det inte omöjligt att få ett kreditkort om man saknar eller har låg inkomst eller andra ekonomiska besvär.

Jämför debetkort – ett alternativ till kreditkort

Skulle det vara så att du inte uppfyller de krav som krävs för att ansöka om ett kreditutrymme måste du vänta tills du fått ordning på din ekonomi innan du kan ansöka på nytt. Under tiden är debetkort ett perfekt alternativ då de kan användas som vanliga Mastercard och Visa-kort.

Dessutom har de ingen kredit utan du sätter själv in pengar på kortet när du ska använda det. Utöver det kommer de bästa debetkorten som vi har testat även med appar som hjälper dig ta kontroll över din ekonomi med smarta tips och råd.

Ett debetkort – till skillnad från kontanter – kan med andra ord fungera som ett alternativ till ett kreditkort samt en ekonomisk lösning så att du snabbare kan uppfylla kraven för de bästa kreditkorten.

Jämför kreditkorts utmärkande egenskaper

Utöver de förmåner som vi nämnt ovan finns det ett gäng andra utmärkande egenskaper som man bör ta i beaktning när man jämför kreditkort. Detta är egenskaper som inte nödvändigtvis är kopplat till det extra värde man erbjuds via kortet, utan har snarare med själva kortet och kreditgivaren att göra.

I processen när vi testar och jämför  titta vi extra noggrant på följande faktorer.

1. Säkerhet

Naturligtvis jämför och rekommenderar vi endast säkra kreditkort, och du bör göra detsamma. Som tur är det ganska enkelt att avgöra om ett kort är säkert att använda.

De två största kortutgivare i världen är, som bekant, Visa och Mastercard och både de aktörerna har enormt höga krav på de banker och kreditgivare de samarbetar med. Är ett kreditkort därför antingen Visa eller Mastercard kan du lita på att det är säkert att använda och att du får kompletterande skydd, försäkringar och garantier.

I samma veva granskar vi även banken och kreditgivaren i fråga för att försäkra oss om att de är pålitliga och respektabla aktörer.

2. Ränta & avgifter

Det är sällan gratis att använda ett kreditkort då de flesta har en årsavgift samt tar ut ränta på de kreditbelopp du spenderar. Räntan är en procent som kreditgivaren tar ut i utbyte mot de tjänster de använder. Vidare kan du räkna med avgifter när du använder kortet i utländsk valuta (valutapåslag), aviavgfiter, uttagsavgifter, med mer.

Målet här är dock inte alltid att hitta det billigaste kreditkortet då de oftast har begränsade förmåner och fördelar. Fokusera istället på att hitta ett kreditkort med riktigt bra förmåner för den kostnad du förväntas betala.

Till exempel är räntefria dagar en bonus då det är dagar då du slipper betala ränta. Och en hög årsavgift är inte nödvändigtvis ett problem om du får tillgång till fina fördelar. Det är alltså en balansgång mellan kostnad och förmåner.

Det enklaste sättet att jämföra kreditkortskostnader är att använda sig av kreditkortens effektiva ränta då den siffran inkluderar hela din ränta plus alla avgifter. Till skillnad från den nominella räntan som endast involverar den faktiska räntesatsen.

3. Kunders omdömen

Precis som när man jämför andra tjänster och produkter är det smart att väga in vad andra tidigare och aktiva kunder tycker om aktören. Detta göra man lättast genom att besöka jämförelsesajter som denna samt etablerade tredje parter såsom Trustpilot och Prisjakt.

Vi rekommenderar även att besöka kreditkortens sociala medier då kunder brukar kontakta kundtjänsten samt lämna omdömen och klagomål på plattformarna. För enkelhetens skull har vi länkar alla kreditkorts sociala mediekonton i våra recensioner.

5. Ytterligare tjänster

Slutligen bör man också titta på kreditgivaren eller bankens andra tjänster föra att bilda sig en uppfattning om hur bra eller dåliga de tjänsterna är. Erbjuder banken lån, sparkonton och investeringsmöjligheter så granskar man de tjänsterna och försöker jämföra dem med resten av marknaden.

Detta för att försäkra sig om man väljer att associera sig med en pålitlig aktör som står för sitt ord och erbjuder rättvisa villkor.