IKANO Bank

Ikano Bank kreditkort är ett attraktivt kreditkort med bra rabatter. Kortet ges ut av IKEA:s egen bank – Ikano bank – som startades 1995. Banken startades egentligen som ett säljstödjande verktyg men har idag vuxit till en ganska komplett bank, med lösningar både för företag och privatpersoner. Förutom kreditkort erbjuder man olika typer av lån, till exempel bolån eller kortare och mindre lån av typen billån.

För företag finns flera olika lösningar av typ fakturaköp som ger företagaren en tydligt bättre likviditet. För privatpersoner finns ett antal insättningskonton med räntor på 0,35 % upp till 1 %. Insatta medel har insättningsgaranti, men är oftast låsta under en viss tidsperiod.

Ikano kreditkort ges ut av IKANO-gruppen och är i sin tur anslutet till VISA. Det är alltså ett kort som fungerar överallt där ett VISA-kort fungerar, det vill säga praktiskt taget överallt.

Kort Ränta Räntefria dagar Kreditgräns Årsavgift
IKANO Kort 14,55 % 55 dagar 60 000 kr 0 kr Gå till kreditgivare

Rabatter & Bonusar

4.3 / 5

Kreditkortet från Ikano ger dig en ständig rabatt på 1 % när du handlar drivmedel och du får dessutom 15 öre i rabatt hos Preem. Vidare väljer Ikano ut en bransch i månaden där du som kund erbjuds en uppsjö av rabatter och erbjudanden. Under november 2020 var Månadens bransch florister med 10 % rabatt på alla aktörer och under oktober 2020 fick man 5% hos elektronikaffärer.

Detta kreditkort är smart och registrerar alltid vilken butik det är du handlar i, därmed dras alla rabatter du har tillgång till automatiskt. Du slipper med andra ord aktivera bonusar och använda rabattkoder. Gränsen för bonusarna ligger på 500 kronor per person och månad och 12 000 kronor per person och år.

OBS! Har butiken du handlar på REA så gäller Ikano kreditkorts branschrabatt ändå. Det innebär att du betalar ett rabatterat rabattpris.

Förmåner

3.6 / 5

Att man ges exklusiva rabatter i en hel bransch varje månad är en stor förmån med Ikano kreditkort, fast det är långt ifrån den enda. Bland de främsta fördelarna hittar vi:

 • Betalskydd: om du inte kan betala ditt kreditsaldo på grund av sjukdom, arbetslöshet eller dödsfall, har du en försäkring. Denna försäkring kostar 0,75 % av din totala skuld i månaden, Och försäkringen löper automatiskt vidare tills den stoppas.
 • Reseförsäkring: Ikano bank kreditkort har en reseförsäkring som inkluderar dig och hela din familj. Försäkringen är helt gratis så länge majoriteten av resan bokas på ditt kreditkort.
 • Delbetala räkningar: i appen Betala kan du registrera dina räkningar så dras de automatiskt via Betalo. I slutet på månaden får du hem en faktura från Ikano som du kan välja att delbetala under valfri period. På så sätt får du chansen att delbetala dina räkningar och exempelvis hyra.

På tal om att delbetala:

En ständig förmån med Ikano kreditkort är möjligheten att vid kortköp över 2 000 kronor delbetala beloppet över 6 eller 12 månader. Egentligen sker det som en typ av lån med en uppläggningsavgift, men fungerar exakt likadant som en kredit. Du handlar helt enkelt idag och så betalar du för varan eller tjänsten över kommande månader.

Ränta

3.3 / 5

kano bank kreditkort har en rörlig årsränta på 14,55 % samt en aviavgift på 25 kronor i månaden vilket ger en effektiv ränta på 19,04 %. Dessvärre är det högt på den svenska marknaden och det drar definitivt ner Ikanos slutbetyg.

Att Ikano bank dessutom inte har räntefria dagar eller veckor tycker vi inte heller om. I dag är räntefri kredit i minst 6 veckor standard och ska Ikano ha en chans att fortsätta konkurrera på marknaden måste de åtgärda detta. Istället erbjuder Ikano möjligheten att betala tillbaka direkt, vilket i våra ögon motsätter sig hela konceptet med att använda ett kreditkort.

Pris

3.2 / 5

IKANO-kortet har ingen årsavgift, men tar ut en aviavgift på 25 kronor varje månad. Om du betalar hela skulden enligt avin så tillkommer inga fler kostnader men därefter tas ränta och andra avgifter ut. Bland annat ska du förvänta dig att betala följande avgifter för att använda Ikano-kortet:

 • Uttagsavgift: 2 % av det uttagna beloppet eller minst 35 kronor
 • Förseningsavgift: 50 kronor
 • Påminnelseavgift: 50 kronor
 • Valutapåslag: 1,50 % varje gång du använder en utländsk valuta
 • 25 kronor aviavgift

Krav

3.5 / 5

Ikano bank har flertalet krav för att man ska beviljas deras kreditkort. Det kan vara bra att känna till kraven i förväg för att på så sätt försäkra dig om att du inte ansöker förgäves.

Den sökande måste ha:

 1. En årsinkomst på minst 100 000 kronor
 2. Inte har betalningsanmärkningar
 3. Vara minst 18 år gammal

Som du ser är kraven inte så strikta, framför allt inte om man jämför med vissa andra kreditgivare där ute, och det beror till viss del på att Ikanos högsta kreditgräns är relativt låg (60 000 kronor).

Det som är allra viktigast för Ikano och Entercard är att du har möjlighet att betala tillbaka den kredit du beviljas. Därför genomförs en noggrann kreditprövning på dig där din kreditvärdighet fastställs.

Exempel

För ett kreditkort från IKANO Bank som har en effektiv ränta på 17,20% blir den totala kostnaden för en kredit på 10 000 kr som återbetalas inom 12 månader 11 720 kr. Detta baserat på en nominell ränta på 13,20% och en kostnad för avisering på 25 kr i månaden.