ICA Banken

ICA Bankens kreditkort, ICA Bankkort Plus, är ett förmånligt kreditkort med ett par unika fördelar och tjänster, däribland riktigt bra bonuspoäng hos ICA och Apotek Hjärtat. Fast kortet erbjuder mycket mer än så och du hittar all information denna guide.

ICA Banken har funnits sedan 2001 och startades för att tillhandahålla ICA-kunder olika typer av finansiering. I dag fungerar ICA Banken som vilken bank som helst, fast utan traditionella bankkontor eftersom alla banktjänster erbjuds online eller via ICA-butiker. Idag erbjuder man bland annat låneverksamhet för bolån och billån och ett ICA Banken kreditkort. Man har också en sparverksamhet med stor fokus på fondsparande.

Kreditkortet är ett Mastercard som kopplas till bankkonton hos ICA Banken. Därmed fungerar kortet både som kredit- och betalkort. Du kan alltså lätt be att få din lön insatt på ditt bankkonto i ICA Banken och välja om du vill använda krediten eller de pengar du satt in på kortet.

Kort Ränta Räntefria dagar Kreditgräns Årsavgift
Bankkort Plus 11,79 % 60 dagar 100 000 kr 324 kr Gå till kreditgivare

Rabatter & Bonusar

3 / 5

Det borde inte komma som en överraskning att ICA Bankkort Plus är kopplat till ICA:s poängsystem “Stammis”. Till skillnad från ett vanligt ICA-banken kort erbjuder kreditkortet 20 extra stammispoäng varje gång du handlar på ICA eller Apotek Hjärtat samt möjligheten att samla dubbla poäng om du sätter in din lön, CSN eller annan ersättning på kontot.

Något du måste förstå innan du ansöker på ett ICA Bankkort Plus är att kortet används på två olika sätt. Varje gång du handlar på Apotek Hjärtat eller ICA så dras pengar från ditt vanliga konto – dvs. kontot du sätter in pengar på – medan alla andra köp dras från krediten som sedan betalas på faktura.

De poäng du samlar hamnar på ditt ICA-konto och en stor fördel med detta kort är att dina poäng automatiskt används till din månadsavgift på 27 kronor. Med andra ord kan du “undvika” kortavgiften genom att regelbundet handla på ICA.

Förmåner

3.5 / 5

På många sätt är ICA Bankens kreditkort ett resekort med stora fördelar för den som reser mycket. Ett exempel på det är att ditt ICA Mastercard inte har en uttagsavgift när du tar ut kontanter utomlands. Däremot görs ett valutapåslag på 1,25 % vid varje köp utomlands.

Kortet har även en kompletterande reseförsäkring om du betalar minst 75 % av resan med ditt ICA-kreditkort. Försäkringen kompletterar din hemförsäkring och inkluderar även ett avbeställningsskydd. Vidare har kortet en allriskförsäkring på hemelektronik och hushållsmaskiner som gäller i fem år efter inköpstillfället. Du får även en 1 års förlängning på tillverkarens vanliga garanti.

Andra användbara förmåner inkluderar möjligheten att sätta in och ta ut pengar på alla ICA-butiker i Sverige, vilket är en mer omfattande kontanthantering än de alla storbanker. Dessutom får du tillgång till en heltäckande Internetbank Swish, bankID och andra praktiska tjänster som du antingen sköter via din dator eller ICA Bankens egen app.

Ränta

4 / 5

En av våra favoritegenskaper med ICA Bankens kreditkort är den låga ränta som kortet har. Idag ligger räntesatsen på 11,20 procent och den effektiva räntan på 11,79 procent. Båda de procenten är betydligt lägre än de allra flesta kreditkorten på marknaden som oftast ligger närmare 20 %.

Tänk på att du kan ansöka om två olika sorters kredit: kortkredit vilket är ditt “vanliga” kreditutrymme som du betalar på faktura, samt kontokrediten som fungerar som en buffert på ditt vanliga bankkonto. Räntan för dess två kan variera något.

Med ICA kreditkort får du upp till 60 räntefria dagar och så länge du inte väljer att delbetala din månadsfaktura kan du helt undvika att betala ränta.

Priser

3.8 / 5

ICA-kort kostar inget att skaffa, men om man utnyttjar det så får man en aviavgift per månad på cirka 27 kronor, det vill säga cirka 325 kronor per år, vilket får anses som relativt normal i branschen.

  • Månadsavgift: 27 kronor i månaden (324 kr/år)
  • Extra kort: 24 kronor i månaden
  • Valutapåslag: 1,25 %
  • Användning hos konkurrenter (banker, post, etc.): 2 % eller minst 35 kronor

När allt kommer omkring är ICA Bankens kreditkort ett relativt billigt kreditkort. Med en låg ränta och rättvisa avgifter i kombination med bonuspoäng så kostar det faktiskt inte särskilt mycket att använda sitt ICA kreditkort.

Krav

3.3 / 5

Innan du ansöker om ditt ICA Banken kreditkort måste du se till att du uppfyller ICA:s krav. På så vis slipper du få din ansökan nekad.

ICA Banken kreditkortskrav:

  1. Du måste vara minst 18 år gammal
  2. Månadsinkomst på minst 16 667 kronor (200 000 i årsinkomst)
  3. Inga betalningsanmärkningar
  4. Du får inte vara arbetslös eller studerande

I vanlig ordning genomför ICA en kreditprövning (kreditupplysning) på alla ansökande. Detta för man för att fastställa dina betalningsmöjligheter och för att försäkra sig om att du inte har skulder hos Kronofogden.

Jämförelsevis är ICA Bankens krav inte särskilt strikta med undantag för inkomstkravet på 200 000 kronor/året vilket är nästa dubbelt så högt som de flesta andra banker som har sin gräns på 120 000 kronor.

Exempel

En kredit på ICA Bankkort Plus 20 000 kr som återbetalas på 12 månader med en ränta på 10,70% ger en effektiv ränta på 11,24% och ett totalt belopp att betala tillbaka på 21 304 kr. Detta med en årsavgift på 324 kr utan andra extra avgifter.