Frågor & Svar

Vad menas med betalningsfri månad?

De flesta kreditkort fungerar så att alla inköp under till exempel 15 april till 15 maj faktureras i slutet maj med betalningsdatum den sista juni. På det här sättet har du alltid cirka 45 dagars räntefri kredit, och om du betalar hela skulden den sista juni har du inga kreditkostnader. Du kan förstås välja att betala en del av skulden, och den obetalda delen löper med ränta. Dock har många kort möjligheten att helt hoppa över en månadsbetalning en eller kanske två gånger per år.

I vissa fall måste du aktivt anmäla att du vill utnyttja betalningsfri månad, för andra kort blir det automatiskt en betalningsfri månad om du inte gör någon inbetalning. Det uppskjutna beloppet löper förstås med ränta.

Hur fungerar kreditkort utomlands?

Det korta svaret är – Utmärkt. Om vi talar om Europa fungerar kort mycket bra i Västeuropa och hyggligt i Östeuropa. En skillnad kan vara att i Östeuropa är det inte vanligt att mindre affärer tar kort, där kan du behöva ta ut kontanter. Vid uttag utomlands kolla alltid om du betalar en uttagsavgift. Det har blivit ganska vanligt att svenska kort har gratis uttag för euro utomlands, men inte för andra valutor.

Hur mycket kredit brukar man få på kortet?

Det finns inget generellt svar. De flesta kort har en maxkredit för alla som ligger på 50 000 – 100 000 kronor. Många menar att det är alldeles för lätt att få de höga kreditbeloppen, och att det därmed är lätt att hamna i en lånfälla. Utan tvekan vore det önskvärt att fler kunder självmant väljer ett rimligt belopp som de är säkra på att orka med. Om du har skött ditt kort är det sällan problem att få utökning.

Kortets reseförsäkring

Kreditkort och bankkort har ofta inbyggda reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Det är väl bra i sig, men ta ordentligt reda på vad som gäller. I de flesta fall måste du ha betalt större delen av resan med kortet, men den större delen varierar.

Ta också reda på vilka delar som försäkringen omfattar. Avbokning vid sjukdom? Bagage? Ersättning vid inställd resa? Det är ganska stor skillnad på vad de olika reseförsäkringarna innehåller. Dessutom, i många fall har du kravet att du måste ha en hemförsäkring, så kortets reseförsäkring täcker egentligen bara självrisken.

Betala räkningar?

Ja, numera kan du faktiskt betala räkningar med kreditkort via ett par företag som sysslar med denna typ av förmedling. I de allra flesta fall kostar det ett par procent på beloppet, men det finns kort som har förhandlat bort eller ner denna avgift.

Nu kan man väl säga att enda tillfället den tjänsten är av värde är om du snabbt vill skapa en kort kredit. Det blir alltså som att ta ett snabblån.