1. Vilket kreditkort är bäst?

Det är en väldigt bra fråga som vi har dedikerat hela denna webbplats till. Faktum är att det inte finns ett kreditkort som är bättre än alla andra då alla har olika behov av sina kort. Det finns exempelvis kreditkort som är bäst om man reser mycket, shoppar mycket online eller ofta tankar bilar och andra fordon.

På grund av detta föreslår vi att du tar en titt på vår kompletta granskning av de bästa kreditkorten på den svenska marknaden. Där kan du läsa mer om alla de bästa kreditkorten och själv avgöra vilket som skulle passa dig bäst.

2. Hur väljer jag rätt kreditkort?

Det är många faktorer som påverkar vilket kort som passar dig bäst. För det första gäller det att hitta ett kort som ger dig förmåner där du behöver de som mest. Reser du mycket ska du ha ett resekort, inom din egna verksamhet ska du använda ett företagskort, etc.

Kostnaden för kreditkortet är också en viktig faktor som du måste överväga. Vissa kort har hög ränta och många generösa förmåner medan andra har lägre ränta och färre fördelar. Det finns även kort som har hög ränta och dåligt med förmåner och de bör undvikas.

Kortfattat är ditt mål att hitta ett kreditkort som erbjuder de förmåner du önskar för ett så bra pris som möjligt. Vill du få en snabb överblick på de olika korten föreslår vi att du kikar på vår jämförelse av kreditkort.

3. Kreditkort eller debetkort?

Vi får ofta frågan om huruvida ett kreditkort eller ett debetkort är bäst. Problemet är att det inte finns ett rakt svar på den frågan då korten fyller väldigt olika funktioner.

Ett kreditkort erbjuder många fördelar såsom bonuspoäng, försäkringar, cashbacks och diverse förmåner. I utbyte betalar du en årsavgift samt ränta på förbrukat kreditutrymme. Kreditkort är även associerat med vissa risker varför man måste ha en ordnad ekonomi och bli godkänd innan man kan ansöka om ett kort.

Ett debetkort – även kallat betalkort –erbjuder färre förmåner och fungerar egentligen precis som ett vanligt bankkort. Däremot är debetkorten ofta kopplade till appar och andra verktyg som gör det lättare att få överblick på sin ekonomi.

Det finns dock inga risker med ett kreditkort då det är du som ansvarar över det disponibla beloppet på kortet. Därmed behöver du inte godkännas för ett debetkort, varför det är ett bra val för de som har en betalningsanmärkning eller av andra anledningar inte kan eller vill ha ett kreditkort.

Några av de bästa debetkorten på marknaden idag är:

4. Hur ansöker jag om ett kreditkort?

Ansökningsprocessen för ett kreditkort är väldigt simpel.

Du inleder processen genom att hitta det kreditkort du vill ha på denna webbplats. Därefter besöker du kreditgivaren i fråga och följer instruktionerna som tillhandahålls. Du kommer bland annat få fylla i personlig information såsom fullständigt namn, adress och telefonnummer, samt inkomst och ditt arbete. Du måste även välja hur mycket kredit det är du är intresserad i.

Därefter skickar du in ansökan till kreditgivaren som automatiskt beställer en kreditupplysning på dig. Baserat på resultatet från kreditupplysningen tas sedan ett beslut om huruvida du beviljas eller nekas krediten. Observera att kreditutrymmet kan vara mindre än det du ansökt om ifall du inte anses ha kreditvärdigheten för ett större belopp.

Givetvis måste du även uppfylla vissa krav som du kan läsa mer om nedan.

5. Vad är kraven för att få ett kreditkort?

Föga förvånande finns det en rad krav som man måste uppfylla för att beviljas en kredit. Var bara uppmärksam på att kreditkort kan ha olika krav när det gäller din ålder, inkomst, etc.

De grundläggande kraven man måste uppfylla för ett kreditkort är:

  • Stabil ekonomi (granskas genom en kreditupplysning)
  • Minst 18 år gammal (enligt lagen men vissa kreditkort kräver att man är 20)
  • Bokförd i Sverige i minst 3 år
  • Ha en inkomst (från arbete, studier, pension, etc.)

Ovanstående krav är de grundläggande kraven men var uppmärksam på att kreditgivare kan sätta sina egna gränser. Det finns oftast en gräns på hur mycket du måste tjäna och vad som räknas som inkomst, och det är ofta olika minsta åldrar som gäller.

6. Hur mycket kostar ett kreditkort?

Kostnaden för kreditkort varierar stort beroende på kreditgivare, din ekonomiska situation, kreditutrymmet du beviljas, förmåner du får tillgång till samt hur du använder kortet. Därför är det omöjligt att, på rak arm, säga hur mycket ett kreditkort kostar.

När du granskar ett kreditkort bör du kolla på både den nominella räntan (räntesatsen) och den effektiva räntan (räntesats + avgifter). Det är alltså den effektiva räntan som avgör hur mycket ett kort kostar.

För att tydliggöra är några av de vanligaste kostnaderna med ett kreditkort:

  • Ränta
  • Årsavgift
  • Uttagsavgift
  • Valutapåslag
  • Påminnelseavgifter

7. Finns det kreditkort som är gratis?

Nej, det finns inget kreditkort som är helt gratis. Däremot kan man använda sitt kreditkort smart och på så sätt undvika nästan alla kostnader. Idag finns det nämligen kreditkort utan årsavgift och med räntefria dagar. Dessa kort  kostar inget att äga och så länge man betalar tillbaka krediten i tid så tillkommer ingen ränta.

Med denna lösning blir ditt kreditkort väldigt billigt (nästintill gratis) och du kommer bara betala avgifter om tar ut kontakter, använder kortet utomlands, etc.

8. Vad skiljer effektiv och nominell ränta?

Räntan är en av de viktigaste faktorerna att ha koll på när man letar efter ett nytt kreditkort samt använder ett kort man redan har. Kreditgivare tar nämligen ut en rad olika avgifter men den största är alltid räntan.

Därför gäller det att hitta ett kreditkort med så förmånlig ränta som möjligt, fast det kan vara lättare sagt än gjort eftersom det finns två olika sorters ränta: effektiv ränta och nominell ränta.

Som tur är skillnaden ganska enkel att förstå. Den nominella ränta är nämligen själva räntesatsen, dvs. det du betalar kreditgivaren om du inte betalat in krediten inom de räntefria dagarna.

Den effektiva räntan, å andra sidan, är räntesatsen plus andra fasta avgifter, däribland årsavgift. Därmed representerar den effektiva räntan kostnaden för att äga och använda kortet.

9. Vad menas med betalningsfri månad?

De flesta kreditkort fungerar så att alla inköp under till exempel 15 april till 15 maj faktureras i slutet maj med betalningsdatum den sista juni. På det här sättet har du alltid cirka 45 dagars räntefri kredit, och om du betalar hela skulden den sista juni har du inga kreditkostnader. Du kan förstås välja att betala en del av skulden, och den obetalda delen löper med ränta. Dock har många kort möjligheten att helt hoppa över en månadsbetalning en eller kanske två gånger per år.

I vissa fall måste du aktivt anmäla att du vill utnyttja betalningsfri månad, för andra kort blir det automatiskt en betalningsfri månad om du inte gör någon inbetalning. Det uppskjutna beloppet löper förstås med ränta.

10. Vad är en kreditupplysning och vad fyller de för funktion?

En kreditupplysning är en ekonomisk bakgrundskontroll som utförs när en person ska ansöka om en finansiell tjänst med någon form av risk, exempelvis ett lån eller ett kreditkort. Upplysningen genomförs för att kreditgivaren eller banken i fråga ska kunna säkerställa att den ansökande har ekonomin som krävs för att få tillgång till tjänsten.

Det är framför allt Upplysningscentralen (UC)Bisnode och CreditSafe som utför kreditupplysningar i Sverige. Alla dessa tre aktörer får sina personuppgifter från storbankerna, Skatteverket, Kronofogden och andra myndigheter.

Idag är det lagstadgat att kreditgivare måste genomföra en upplysning och därför går det inte att undvika. 

11. Kan jag få ett kreditkort med en betalningsanmärkning?

Nej, det går inte att ansöka om ett kreditkort i Sverige utan att det genomförs en kreditupplysning innan man godkänns. Detta eftersom kreditupplysningar är lagstadgade.

Däremot kan du välja att ansöka om ett kreditkort som använder sig av det kreditupplysningsföretag du föredrar. Vill du till exempel inte att UC ska göra granskningen kan du hitta ett kreditkort som använder Bisnode istället.

Har du en betalningsanmärkning kan ett debetkort vara att föredra då de inte är förknippade med risk och därför inte har några ekonomiska krav.

12. Finns det kreditkort “utan UC”?

Ja, man kan få ett kreditkort utan UC, fast som sagt måste en kreditupplysning alltid genomföras. Vill du undvika UC måste du hitta en kreditgivare som istället använder sig av Bisnode eller Creditsafe.

Anledning till att man kan välja olika upplysningsföretag är för att de inte alltid har samma information. Och gör man får många upplysningar hos samma företag kan ens kreditvärdighet sjunka markant vilket gör det svårare att ta ett lån eller handla på kredit.

13. Min ansökan blev nekad – vad gör jag nu?

Om din ansökan blev nekad finns det tyvärr inte så mycket du kan göra förutom att försöka ansöka om ett annat kreditkort och hoppas att de beviljar dig.

Var det så att din ansökan nekades på grund av att din kreditvärdighet är för svag kommer alla kreditgivare neka dig. Då måste du först arbeta med att stärka din ekonomiska situation och göra dig av med eventuella betalningsanmärkningar. Därefter kan du ansöka på nytt.

OBS! För många kreditupplysningar skadar din kreditvärdighet. Var därför försiktig med att skicka in för många ansökningar.

14. Kan man delbetala sina kredit?

Idag erbjuder många svenska kreditgivare möjligheten att delbetala sin använda kredit. I de flesta fall är detta något man måste ansöka om i förväg och det gäller ofta särskilda villkor för delbetald kredit.

Dessutom kan du inte utnyttja räntefria dagar och kan ofta räkna med ytterligare avgifter.

15. Hur fungerar kreditkort utomlands?

Det korta svaret är – utmärkt. Om vi talar om Europa fungerar kort mycket bra i Västeuropa och hyggligt i Östeuropa. En skillnad kan vara att i Östeuropa är det inte vanligt att mindre affärer tar kort, där kan du behöva ta ut kontanter. Vid uttag utomlands kolla alltid om du betalar en uttagsavgift. Det har blivit ganska vanligt att svenska kort har gratis uttag för euro utomlands, men inte för andra valutor.

Läs mer om kreditkort utomlands i vår guide om de bästa resekorten!

16. Hur mycket kredit brukar man få på kortet?

Det finns inget generellt svar. De flesta kort har en maxkredit för alla som ligger på 50 000 – 100 000 kronor. Många menar att det är alldeles för lätt att få de höga kreditbeloppen, och att det därmed är lätt att hamna i en lånfälla. Utan tvekan vore det önskvärt att fler kunder självmant väljer ett rimligt belopp som de är säkra på att orka med. Om du har skött ditt kort är det sällan problem att få utökning.

17. Hur fungerar kreditkort för företag?

Ett så kallat företagskort fungerar i princip likadant som ett vanligt kreditkort för privatpersoner. Skillnaden är att krediten godkänns och betalas till ett företag som därför har ansvaret över krediten. Det innebär också att företagskort endast kan användas till utgifter kopplade till verksamheten.

Det finns idag stora möjligheter för företag att öppna kreditkort i Sverige och du kan läsa mer om detta i vår guide om de bästa företagskorten.

18. Vad är riskerna med ett kreditkort?

Kreditkort är inte riskfria, så enkelt är det bara. På många sätt kan ett kreditutrymme liknas med ett lån som återställs varje månad och därför aldrig “tar slut”.

Riskerna uppstår när man inte har råd att betala tillbaka den kredit man använder. Då läggs nämligen ränta till och beloppet man ska betala tillbaka växer tills man betalat tillbaka det till fullo. Misslyckas man helt med att betala tillbaka beloppet man är skyldig kommer det gå till ett inkassobolag och slutligen Kronofogden.

Därför finns risken att man sätter sig i en ohållbar ekonomisk situation om man inte har tillräckligt bra betalningsmöjlighet. Detta är också anledning till att kreditupplysningar genomförs på alla ansökande.

Med andra ord ska du inte ansöka eller använda ett kreditkort om din ekonomi inte tillåter det.

19. Kan man ha fler än ett kreditkort?

Det finns inga gränser på hur många kreditkort en person får lov att ha. Det enda som kan sätta stopp för detta är din ekonomi och det faktum att det blir svårare och svårare att få en kredit desto fler krediter man redan har.

Tekniskt sätt kan du därför ansöka om så många kreditkort du vill. Idag är det exempelvis många som har ett kreditkort som de använder i vardagen och samlar poäng för resor med, samtidigt som de har ett kreditkort i matbutiken och ett kreditkort när de tankar.

Tänk bara på att vara realistisk och endast använda så många kreditkort som du faktiskt behöver. Och glöm inte att det blir svårare att samla ihop poäng och andra förmåner om du sprider ut dina utgifter på flera olika kort.

20. Kortets reseförsäkring

Kreditkort och bankkort har ofta inbyggda reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Det är väl bra i sig, men ta ordentligt reda på vad som gäller. I de flesta fall måste du ha betalt större delen av resan med kortet, men den större delen varierar.

Ta också reda på vilka delar som försäkringen omfattar. Avbokning vid sjukdom? Bagage? Ersättning vid inställd resa? Det är ganska stor skillnad på vad de olika reseförsäkringarna innehåller. Dessutom, i många fall har du kravet att du måste ha en hemförsäkring, så kortets reseförsäkring täcker egentligen bara självrisken.

21. Kan man betala räkningar med ett kreditkort?

Ja, numera kan du faktiskt betala räkningar med kreditkort via ett par företag som sysslar med denna typ av förmedling. I de allra flesta fall kostar det ett par procent på beloppet, men det finns kort som har förhandlat bort eller ner denna avgift.

Nu kan man väl säga att enda tillfället den tjänsten är av värde är om du snabbt vill skapa en kort kredit. Det blir alltså som att ta ett snabblån.

Kan jag köpa Bitcoin med ett kreditkort?

Idag kan man köpa bitcoin med kreditkort om man vet var man ska välja sig, vilka kryptovalutabörser som stödjer det och man har ett kreditkort som fungerar för denna typ av transaktion.

Dessutom kan man köpa bitcoins av andra via exempelvis Localbitcoins.com och på så sätt använda den betalningsmetod som passar båda parter bäst.

Du kan läsa mer om hur man köper bitcoin med kreditkort här, där kan du också läsa mer om mer effektiva sätt att handla kryptovalutor på.

Vem står bakom denna webbplats?

Bästakreditkortet.se drivs av Nationwide Sweden AB som består av ett team av marknadsförare och ekonomiexperter. Vi har lång erfarenhet från att driva liknande sajter och strävar mot att göra kreditbranschen en säkrare och mer transparent marknad.

Har du frågor, funderingar, förslag eller klagomål är du alltid välkommen att kontakta oss. Du kan förvänta dig ett svar från en av våra experter inom 24 timmar.