Coop

Coop är inte bara en av Sveriges mest älskvärda matvarukedjor utan de erbjuder även ett förmånligt kreditkort via Entercard som står som officiell kreditgivare. För optimal användarvänlighet har Coop valt att skapa ett allt-i-ett kort som du kan använda som kreditkort, betalkort och medlemskort – allt på samma gång.

I likhet med andra kreditkort ger Coop dig ett kreditutrymme samt flera förmåner såsom bonuspoäng och försäkringar. Är du intresserad i att lära dig mer om Coops kreditkort så hittar du all nödvändig information i ett lättöverskådligt format i denna recension.

Observera att Coop haft olika namn på sina kreditkort och att man tidigare gett ut kredit via sitt helägda dotterbolag Medmera som kreditgivare. I början av 2020 valde man att göra om hela systemet och numera heter kortet Coop Mastercard Mer.

*Den här artikeln innehåller affiliatelänkar (reklamlänkar) till våra partners och vi kan bli kompenserade av dessa aktörer om du följer länkarna.

Kort Ränta Räntefria dagar Kreditgräns Årsavgift
Mastercard Mer 15,74 % 55 dagar 150 000 kr 295 kr Gå till kreditgivare

Bonusar & rabatter

4.3 / 5

En av de faktorer som får Coop Mastercard Mer kreditkort att sticka ut från mängden är det unika poängsystem som är kopplat till kortet. Bonuspoäng samlar du varje gång du använder kortet, oavsett var och vad du handlar.

I likhet med ett vanligt Coop-medlemskap får du 0,5 poäng för varje krona du spenderar när du handlar mat i en av kedjans butiker. Fördelen med Coops kreditkort är att du kan samla mycket fler poäng. Du får nämligen 0,5 poäng för alla köp du gör i butiker som inte är Coop men även extra poäng för alla köp på Coop.

För varje 1 000 kronor du spenderar på Coop i månaden höjs bonusen med 1 poäng per krona. Det innebär att om du spenderar 3 000 kronor hos Coop så får du 3 poäng per spenderad krona under den kommande månaden.

Poängen du samlar in kan du sedan använda precis som du vill. Antingen tar du ut poängen som värdecheckar du använder när du handlar på Coop eller så använder du poängen i poängshoppen. I shoppen kan du bland annat beställa produkter, skapa presentkort och boka flygresor och hotell från Coops partners.

Du kan enkelt dubbelkolla hur många poäng du har tjänat eller förväntas tjäna i Coops praktiska funktion “Poängsnurran”.

Förmåner

4.7 / 5

Coops kreditkort anses vara ett av de bättre resekreditkorten på marknaden och förmånerna – framför allt för er som reser mycket privat eller i jobbet – är många.

Det som utmärker sig mest är reseförsäkringen som ingår när man bokar resor. Försäkringen inkluderar skydd för förseningar, stölder, förlorat bagage och självriskeliminering för hyrbilar utomlands. Bäst av allt är dock att Coops reseförsäkring täcker dig, hela din familj samt ytterligare tre medresenärer i samma sällskap. Så vitt vi vet är det en av de mest omfattande reseförsäkringarna i Sverige idag.

Kreditkortet kommer även med en heltäckande köpförsäkring som bland annat ger dig prisgaranti om du hittar samma vara för ett bättre pris, drulleförsäkring om varan går sönder (oavsett anledning) och en förlängd fabriksgaranti utan självrisk. På så sätt kan du enkelt samla alla dina varuförsäkringar under samma tak.

Ränta

3.6 / 5

En av nackdelarna med att Entercard tog över som kreditgivare för Coops kreditkort var att räntan höjdes samtidigt som många villkor försämrades. Idag ligger Coops räntesats på 15,95 % (effektiv ränta 17,17 %), vilket förvisso inte är otroligt högt men inte heller särskilt lågt. I samma veva höjde man även ett par andra avgifter och kostnader, något du kan läsa mer om i sektionen “Pris” nedanför.

Med det sagt erbjuder Coop 55 stycken räntefria dagar. Det innebär att du kan använda kortet idag och så länge du betalar tillbaka beloppet inom 55 dagar så slipper du räntan och betalar endast det belopp du spenderade.

Coop Kreditkort - Pris

3.9 / 5

Som sagt var högre ränta en av nackdelarna med att Entercard tog över Coops kreditkort. En av fördelarna med bytet var att man sänkte årskostnaden. Idag kostar Coops Mastercard kreditkort 295 kronor om året jämfört med 346 kronor för det förra kreditkortet. Dessutom är första året helt avgiftsfritt vilket är en tydlig förbättring från tidigare.

Utöver årsavgiften finns det ett par andra kostnader som du måste räkna med när du använder ditt Coop kreditkort. Till exempel kostar det 95 kronor att öppna ett extra kort kopplad till samma kredit, Coop gör ett 1,75 % valutapåslag för köp av/betalningar gjorda i utländsk valuta och kontantuttag kostar 1,5 % (minst 35 kronor).

Dessvärre innebär de nya avgifterna och den högre räntan att Coops kreditkort idag är mindre fördelaktigt än det var tidigare. Därför har kortet nedgraderats ett par poäng av oss trots att kortet fortfarande erbjuder många fina fördelar.

Krav

4 / 5

För att öppna ett Coop Mastercard Mer kreditkort måste du uppfylla vissa specifika krav. Samma sak gäller för alla kreditkort så Coop är inget undantag även om deras krav är lite annorlunda.

Idag har Entercard och Coop följande krav:

  • Du måste vara Coop-medlem. Är du inte redan det kan du skapa ett medlemskap i samband med att du ansöker om ditt Coop kreditkort.
  • Du måste vara bokförd i Sverige.
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar eller innestående skulder hos Kronofogden eller ett inkassobolag.
  • Du måste ha fyllt 20 år.
  • Du måste ha en anställning där du tjänar minst 125 000 kronor om året.

Allt detta bekräftas genom en kreditupplysning som Coop beställer av Upplysningscentralen (UC). Baserat på upplysningen avgörs din betalningsförmåga som därefter ligger grund för din kreditvärdighet, dvs. hur stort kreditutrymme du godkänns för.

Med andra ord är det inte säkert att du får det kreditbelopp du ansöker för om Coop anser att din kreditvärdighet inte är stark nog. Faktum är att de flesta godkänns för en kredit på mellan 10 000 och 50 000 kronor vid första ansökningen. Du kan sedan skicka in en förfrågan om att få din kreditgräns höjd, alternativt sänkt om det behövs.