Betala räkningar med kreditkort

Kan man betala räkningar med kreditkort? Ja, det går bra och för många är det mycket fördelaktigt. Dock behöver du veta hur man bäst går tillväga, vilka kort som tillåter att man betalar räkningar samt vilka räkningar man kan betala med ett kreditkort.

På bara några decennier har kreditkort och bankkort nått en väldigt utspridd användning, både i Sverige och internationellt. Och trots att det förmodligen är en bra bit kvar till det kontantlösa samhället, finns det redan i dag gott om exempel på ställen där du inte längre kan betala med kontanter.

Det finns också en uppsjö av kortutgivare, bland annat banker, bensinbolag med bensinkort och reseföretag med resekort. Om du inte har (alltför) trasslig ekonomi är det lätt att få både ett och flera kreditkort som du sedan kan använda till att betala räkningar och handla varor och tjänster.

*Den här artikeln innehåller affiliatelänkar (reklamlänkar) till våra partners och vi kan bli kompenserade av dessa aktörer om du följer länkarna.

Är du nyfiken på din kreditvärdighet?

Gör en kostnadsfri kreditupplysning på MinKreditKoll.se

Kreditkort du kan betala räkningar med

I listan nedan hittar du alla de kreditkort på den svenska marknaden som du kan använda till att betala räkningar. För att få mer information om ett specifikt kort eller kreditgivare hänvisar vi dig till våra recensioner alternativt att du klickar dig direkt till aktören i fråga.

Kreditkort

Testbetyg

Recension

Årsavgift

Förmåner

Länk

5.0 poäng

0 kronor

Rabatt i 300+ butiker

4,5 poäng

0 kronor

Bonus på alla köp

4,5 poäng

0-1 068 kr

4 olika kort

4,5 poäng

195 - 290 kr

Omfattande förmåner

4,0 poäng

195 - 290 kr

Samla poäng på Coop

4,0 poäng

195 – 375 kronor

Bonuspoäng varje gång du handlar

4,0 poäng

295 kr

Rabatt på golfresor & -utrustning

4,0 poäng

195 - 290 kr

SAS Eurbonus

3,5 poäng

195/495/1700 kronor

Återbäring och bonus på köp

3,5 poäng

0 kronor

Upp till 20 % på flygresor

3,2 poäng

0 kronor

5% återbäring på restauranger

3,0 poäng

324 kronor

Bonus på alla köp

 

Hur betalar man räkningar med kreditkort?

I USA finns det sedan många år ett stort utbud av denna typ av tjänster som låter en betala sina räkningar med kreditkort. På den svenska marknaden finns det än så länge bara ett mindre antal företag, exempelvis Betalo och Billhop, vars tjänster fungerar på samma sätt som en vanlig internetbank.

För att bli kund registrerar du dig med bankID och anger vilket/vilka kort du vill registrera. När det är gjort kan du betala räkningar på samma sätt som om du betalar från ett bankkonto. Skillnaden är förstås att den summa som betalar kortet dras från kortkrediten och alltså blir en framtida skuld. Förvisso har du oftast en räntefri period på 1–2 månader, men när den är slut måste ju skulden betalas eller delbetalas.

Det är med andra ord mycket enkelt att betala sina räkningar med kreditkort så länge man har valt ett bra kreditkort och registrerat dig för en av ovanstående tjänster.

Fördelar med att betala räkningar med kreditkort

Den absolut främsta fördelen med att betala sina räkningar med ett kreditkort är bonuspoäng.

Många kreditgivare har bonuspoäng kopplade till sina kreditkort där du som användare samlar poäng varje gång du använder kortet. För de allra flesta kan det vara svårt att samla ordentligt med poäng varje månad då de inte använder kortet så ofta eller inte har så många utgifter.

Väljer man däremot att betala sina räkningar med ett kreditkort får du helt plötsligt möjligheten att samla massvis med poäng varje månad. Och på så sätt kan du njuta av alla de fördelar som just ditt kreditkorts bonussystem erbjuder.

Vi har samlat alla de bästa kreditkorten med bonus på en och samma sida så att du enkelt kan hitta ett kort med ett bonussystem som passar dig.

Den andra fördelen med att betala räkningar med kreditkort är att du kan delbetala beloppet. På så sätt kan du skjuta upp räkningarna om du inte har råd att betala dem direkt.

Begränsningar för vilka räkningar som kan betalas

För att inte systemet skall missbrukas finns det vissa betalningar som inte går att betala från kortet. Dit hör till exempel Kronofogden, inkassoföretag och andra kortföretag. Annars skulle du kunna betala en skuld på ett kort med ett annat kort, och det skulle i slutänden ge en accelererande skuld som verkligen inte skulle gynna dig som kortinnehavare.

Kostnaden för att betala räkningar med kreditkort

Företagen som tillhandahåller tjänster för att betala räkningar tar ut avgifter för sina tjänster. Som tumregel brukar man säga att de tar 1–3 % av betalningssumman, men det finns en stor variation. Ett visst betalningsföretag kan ha ett närmare samarbete med vissa kortutgivare, och för de aktuella korten ha mycket låg avgift eller ingen alls. Förvisso finns många kreditkort med bonus även för denna typ av betalningar, men i de flesta fall äts dessvärre bonusen upp av kostnaden.

Metoden att betala via kreditkort är inte dum för dig som har bra koll på din ekonomi. Om du får en oväntad utgift kan du skjuta på betalningen för en mindre avgift till din kreditgivare. Oftast kan du skjuta på betalningen i upp till 2 månader och därmed ha bättre möjlighet att betala.

Du kan helt enkelt betala dina räkningar idag och sen betala tillbaka det spenderade kreditbeloppet inom 1-2 månader eller mer.

Överväg riskerna med alla kreditkort

Det finns så klart även en del risker med att betala räkningar med kreditkort. Den främsta är din egen betalningsmöjlighet. Har du inte råd att betala tillbaka beloppet till din kreditgivare inom utsatt tid kommer du vara tvungen att betala ränta. Många kreditkort har ränta på närmare 20% vilket innebär att återbetalningsbeloppet stiger med en femtedel per månad.

Kreditkort är överlag inte att rekommendera till personer som inte har en stabil ekonomi med stadig inkomst. Vilket också är anledningen till att det alltid genomförs en kreditprövning på dig när du ansöker om ett kreditkort.

Idag går det inte att få ett kreditkort med betalningsanmärkningar och inte heller utan en kreditprövning från Upplysningscentralen.