American Express

Väldigt många förknippar idag företaget American Express med konceptet kreditkort i helhet, och av bra anledning. American Express är nämligen världens största kreditgivare med totalt 8 olika kreditkort på den svenska marknaden, varav 7 du kan ansöka till på egen hand medan ett av dem kräver en exklusiv inbjudan. Lägg också märke till att inte alla korten är kreditkort utan att vissa är betalkort med förmåner och bonusar som ett vanligt kreditkort.

Företaget American Express lanserades redan 1850 men då som ett transport- och leveransföretag; betalningar och pengar har man hanterat sedan 1880-talet. Amex – som företaget kallas i folkmun – är registrerat på NYSE med koden APX och är även en av 30 bolag som utgör the Dow Jones Industrial Average.

Med andra ord är American Express inte bara störst på kreditkort i världen utan som företag har man en enorm påverkan på den globala ekonomins hälsa.

Kort Ränta Räntefria dagar Kreditgräns Årsavgift
Green Card 15,99% 55 0 kr 0 kr Gå till kreditgivare
Gold Card 15,99% 55 0 kr 1 500 kr Gå till kreditgivare
Platinum Card 15,99% 55 0 kr 6 600 kr Gå till kreditgivare
Centurion (Black Card) 15,99% 55 0 kr 30 000 kr Gå till kreditgivare
Blue Cashback 15,99% 55 550 000 kr 420 kr Gå till kreditgivare
SAS Classic 15,99% 55 200 000 kr 0 kr Gå till kreditgivare
SAS Premium 15,99% 55 1 500 000 kr 1 000 kr Gå till kreditgivare
SAS Elite 15,99% 55 1 500 000 kr 4 000 kr Gå till kreditgivare

Rabatter & bonusar

5 / 5

Eftersom American Express har 8 olika kreditkort är det svårt att lista alla rabatter och bonusar de erbjuder. Däremot kan man alltid räkna med en rad riktigt fina bonusar och rabatter, oavsett vilket Amex-kort man har. Många av bonusarna är kopplade till resor där du bland annat erbjuds tillgång till exklusiva flygplatslounger och cashbacks på bokade flygresor.

Med de traditionella kreditkorten (Green till Platinum) får du bonuspoäng för alla köp du genomför och med Blue Cashback får du istället cashback varje gång du använder kortet. Mängden poäng du samlar eller cashbacken du tar emot varierar beroende på kortet du använder, butiken du handlar i och beloppet du spenderar. Väljer du istället ett American Express SAS kreditkort får du tillgång till en rad reseförsäkringar, Priority Boarding och mycket mer.

American Express Black Card (Centurion) är enormt exklusivt och man måste bli inbjuden för att öppna kortet. Därför kan du också förvänta dig exklusiva bonusar, rabatter och kompletterande tjänster som du inte får någon annanstans.

Förmåner

4.8 / 5

Förutom bonuspoäng och cashback erbjuder alla American Express kreditkort andra förmåner. Till exempel får du reseförsäkring med nästan alla kort och flera av dem ger dig fri tillgång till lyxiga flygplatslounger samt priority boarding, dvs. du får gå före i kön på flygplatser.

American Express är också kända för sina fördelaktiga avbeställningsskydd och försäkringar – reseförsäkringar från Amex inkluderar ofta allt från försenade flyg till stölder och sjukdomar under resan.

Personligen anser vi att möjligheten att få en och en halv miljon i kredit är mycket ytterligare en stor förmån för de som behöver och har råd med det.

Med det sagt har alla korten olika förmåner och du bör läsa på om de olika valmöjligheterna innan du ansöker om ett American Express kreditkort.

Ränta

4 / 5

Idag tillämpar American Express en standardränta på 15,99 % för alla sina kunder och kreditkort. Tänk bara på att räntan kan justeras efter marknadsförhållanden och att lojala kunder har möjligheten att förhandla fram en ränterabatt. Utöver det tar American Express ut en ränta på 23,99 % för kontantuttag.

En ränta på 15,99 % är riktigt bra och förhållandevis lågt på den svenska marknaden, vilket vi givetvis uppskattar. Att man dessutom erbjuder 55 räntefria dagar för alla kort är ytterligare en bonus i våra ögon.

Däremot råder vi dig till att kontakta American Express i fall din ränta inte överensstämmer med våra uppgifter eller om du har andra frågor om hur mycket du förväntas betala när du använder ditt Amex kreditkort.

Priser

4 / 5

Väldigt få kreditkort är kostnadsfria, det spelar ingen roll vilken kreditgivare du vänder dig till. Det finns så klart undantag, bland annat ett av Amex-korten, men i regel behöver man betala en månads- eller årsavgift för sina kort.

American Express kreditkort kostar idag följande:

  • Green – 0 kronor i årsavgift
  • Gold – 1 500 kronor i årsavgift
  • Platinum – 6 600 kronor i årsavgift
  • Centurion – 30 000 kronor i årsavgift
  • Blue Cashback – 420 kronor i årsavgift
  • SAS Classic – 0 kronor i årsavgift
  • SAS Premium – 1 000 kronor i årsavgift
  • SAS Elite – 4 000 kronor i årsavgift

Som du kan se varierar priset för American Express kreditkort väldigt mycket. För dig gäller det att hitta ett kort med de förmåner du är ute efter och med en lämplig årsavgift som du har råd att betala.

Krav

4 / 5

Vem som helst kan inte ansöka om ett American Express kreditkort. Företaget har nämligen höga krav på vilka som godkänns och många ansökningar nekas därför. Vidare är kraven olika för de olika korten eftersom de ger tillgång till olika kreditutrymmen och har varierande avgifter.

Grundkraven för att godkännas för ett American Express kreditkort i Sverige är att du fyllt 18 år, har en fast inkomst på minst 120 000/året och att du inte är skuldsatt hos Kronofogden. Du måste även vara bokförd i Sverige med ett svenskt personnummer, om du inte har det får du ansöka till Amex i det land där du är bokförd.

Utöver det genomför American Express ALLTID en kreditupplysning på sina nya kunder. Utefter din kreditprövning avgörs sedan din kreditvärdighet vilket sedan avgör om du godkänns för kortet du ansökt för samt mängden kredit du kommer tilldelas.

Bara för att ett kreditkort har en kreditgräns på 1 500 000 kronor så innebär det inte att du får tillgång till hela beloppet, men var 6:e månad har du möjligheten att begära en ny kreditprövning för att höja din kredit. Vill du istället sänka din kredit kan du göra det när du vill, fast även då genomförs en ny kreditprövning.